назад

Дітям Білоцерківщини розповіли про їхні права та як протистояти булінгу

Протягом жовтня Білоцерківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги проводить заходи для підвищення правової обізнаності серед дітей шкільного віку.

«Головним завданням є пояснити дітям простими словами важливі речі» – зазначила директор МЦ Оксана Сірик.

Діти в Центрі дитячої творчості ознайомилися з основними правами дитини, які проголошені у Конвенції ООН з прав дитини. Остання отримала найбільш широке міжнародне визнання серед документів з прав людини, її ратифікували майже всі країни світу. Конвенція поєднує в одному документі весь спектр прав людини, що мають відношення до дітей  громадянських, політичних, економічних, соціальних і культурних прав.

Дітям розповіли, що вони мають: право на життя; право на ім’я; право на громадянство; право на відсутність дискримінації; право на свободу совісті і релігійних переконань; право на життя з батьками; право на працю; право на відпочинок; право на захист життя та здоров’я; право на освіту; право на житло; право на свободу слова.
Отже, народившись, дитина отримує право на громадянство, має право жити і виховуватися у сім’ї, знати своїх батьків, отримувати від них захист своїх прав і законних інтересів. На ім’я дитини може бути відкрито рахунок у банку.

Діти залюбки відповідали на запитання, брали участь у іграх, розмальовували розмальовки системи БПД, вирішували кросворди.

Водночас, начальник Кагарлицького бюро правової допомоги Юрій Лісовий та головний спеціаліст Людмила Хамка провели правопросвітницький захід в Кагарлицькій ЗОШ № 3.

Разом з дітьми говорили про булінг, що існує в дитячому середовищі, з’ясували шляхи його уникнення та порядок дій у випадку, якщо все ж дитина зіштовхнулася з неприємністю.

Основна відмінність булінгу від конфлікту – це систематичність. Справа в тому, що агресія, яку соціум часто сприймає як першу ознаку булінгу, насправді є нормальною реакцією людини на порушення її кордонів. І навпаки: якщо дитина не реагує на провокаційні дії, спрямовані на неї, дорослим варто звернути на це увагу.
Під час заходу фахівці Кагарлицького бюро правової допомоги пояснили учням, якщо дитина стала жертвою цькування, необхідно розказати друзям, знайомим чи рідним про те, що її ображають у школі, цього не слід соромитись.

Як захиститися від кібербулінгу та що загрожує самим булерам?

Якщо кібератаки поодинокі, доречно їх ігнорувати. Часто кібербулінг простіше зупинити на початковій стадії. Якщо ж вступати в перепалку з булером, негативні комунікації продовжуються. У випадках, коли надходять систематичні листи із погрозами, важливо, як докази суду, зберігати скрін-шоти зі сторінок у соцмережах, особисті переписки між учасниками, фото та відеоматеріали – зазначила Людмила Хамка.
Пам’ятайте! Цькування в соцмережах – зовсім не забавки, а серйозне порушення прав інших, яке може закінчитися судовою залою.