назад
05.07.23

Військові цілі та жертви серед цивільного населення — продовжуємо серію лекцій для адвокатів

Опубліковано чергову лекцію для адвокатів щодо реалізації права на справедливий суд та компетентний захист в справах щодо воєнних злочинів. Цього разу йдеться про військові цілі та жертви серед цивільного населення.

Американський юрист Майкл Шарф розповідає про правові аспекти, пов’язані із такою підставою для захисту як помилкова оцінка ситуації щодо правомірності застосування сили. Спікер розпочинає з обговорення національного законодавства мирного часу, пов’язаного із питанням застосування сили та помилок щодо її застосування. Після чого зауважує як це питання регулюється міжнародним кримінальним правом, окремо зупиняючись на  питанні статусу дітей у воєнних конфліктах та презумпції їхнього цивільного статусу. Для розуміння того як зазначені норми застосовуються на практиці експерт наводить декілька прикладів реальних справ.

Майкл Шарф, декан Школи права Університету Кейс Вестерн Резерв у Клівленді, є президентом Американського відділення Асоціації міжнародного права та членом Виконавчої ради Американського товариства міжнародного права.  Має понад 100 опублікованих наукових статей і 20 книг. Під час адміністрацій Буша та Клінтона він працював у Державному департаменті Сполучених Штатів в офісі радника з правових питань.

Попередні лекції:

  • Роль адвоката в судових процесах у справах про воєнні злочини;

  •  Право на справедливий судовий розгляд;

  • Міжнародні стандарти прав на справедливий судовий розгляд з акцентом на права, пов’язані з захистом;

  • Докази, отримані тортурами;

  • Покарання в кримінальних справах;

  • Командна відповідальність;

  • Статус військовополонених у міжнародному збройному конфлікті;

  • Підстави звільнення від кримінальної відповідальності в справах щодо воєнних злочинів.

Лекції підготовлені в рамках спільного проєкту Міжнародної асоціації юристів(ІВА), Міністерства юстиції України та Координаційного центру з надання правової допомоги за підтримки Асоціації правників України. Спікери — провідні правники з міжнародного кримінального права Європи та США.

Відео створенні англійською мовою, переклад українською та створення субтитрів забезпечено за підтримки USAID Justice for All Activity.

Детальніше про проєкт розповідає Марк Елліс, експерт з міжнародного кримінального права та виконавчий директор Міжнародної асоціації адвокатів https://bit.ly/3pPbdt0

Цикл навчальних заходів продовжується, найближчим часом заплановані лекції з таких питань:

  • тлумачення статті 438 Кримінального кодексу України через міжнародні стандарти та практику;
  • особливий акцент на заочному судочинстві — стаття 323 Кримінального процесуального кодексу України.