назад
06.07.23

Про своє право на безоплатну правову допомогу українці можуть дізнатися з білбордів

Ветерани війни, люди з інвалідністю, внутрішньо переміщені особи мають право на безоплатну правову допомогу. На початку липня на вулицях 20 обласних центрів зʼявилися білборди, які інформують українців про таку можливість. Виготовили та розмістили зовнішню рекламу за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Внаслідок повномасштабного вторгнення в Україні суттєво зросла кількість людей, що належать до таких категорій, як ветерани війни, ВПО та особи з інвалідністю. Проте, маючи чимало правових питань, не всі вони знають, що можуть отримати безоплатну допомогу юриста.

З початку запровадження воєнного стану до системи безоплатної правової допомоги уже звернулися десятки тисяч переселенців, ветеранів війни та членів їхніх сімей, людей, що мають інвалідність. Комусь вдалося допомогти без звернення до суду: достатньо було юридичної консультації, розʼяснення законодавства чи допомоги в складенні заяв, скарг, звернень до різних органів. Натомість іншим, щоб розвʼязати проблему, система БПД забезпечувала послуги представництва інтересів у суді, органах влади чи місцевого самоврядування. 

Зокрема, вторинну правову допомогу в системі БПД з 24 лютого 2022 року отримали більш як 8 тисяч ветеранів війни та членів їхніх сімей, понад 9 тисяч внутрішньо переміщених осіб, майже 7 тисяч людей з інвалідністю. 

Завдяки зовнішній рекламі ще більше українців дізнаються про можливість безоплатно отримати допомогу юриста. 60 білбордів розмістили у 20 обласних центрах України. 

На кожному із трьох видів білбордів – про право ветеранів війни, переселенців та людей з інвалідністю на безоплатну правову допомогу – крім номера контактного центру системи БПД 0 800 213 103, є QR-код, за яким можна перейти на спеціальну інформаційну сторінку та дізнатися, як отримати правову допомогу, прочитати приклади успішного захисту прав людей, які вже звернулися до системи БПД. 

Білборди виготовлені в межах кампанії про безбар’єрність правової допомоги. Усунення перешкод у доступі до безоплатної правової допомоги є одним з пріоритетних напрямів роботи системи БПД.

Технічна допомога надана за підтримки американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).