назад

Вінниччина: з прикордонниками домовилися організувати доступ до безоплатної правової допомоги в пункті пропуску на кордоні з Молдовою

Громадяни, які виїжджають або повертаються до України, дуже часто мають потребу в правових консультаціях, зокрема з питань порядку перетину кордону, реалізації та захисту своїх прав під час перебування в інших країнах. Щоб забезпечити цим людям доступ до безоплатної правової допомоги, на Вінниччині домовилися облаштувати консультаційний пункт в районі функціонування одного з пунктів пропуску на кордоні з Молдовою.

У Вінницькій області з робочим візитом побував помічник начальника регіонального управління – регіональний монітор дотримання прав людини Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України, полковник Сергій Рибаченко. Під час візиту він разом із начальником відділу адміністративно-юрисдикційної діяльності штабу 24 прикордонного загону, підполковником Валерієм Кондратюком зустрілися із директоркою Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області Мариною Лукіяновою та представником Управління дотримання прав людини Національної поліції України Вадимом Куликом.

Як зазначив Сергій Рибаченко, основними принципами діяльності Державної прикордонної служби України є насамперед законність, повага і додержання прав та свобод людини та громадянина. Задля забезпечення балансу між дотриманням прав і свобод людини в діяльності прикордонної служби та дотриманням своїх конституційних обов’язків громадянами в умовах воєнного стану в структурі регіональних управлінь ДПСУ діє нова інституція – регіональний монітор дотримання прав людини.

«Сьогодні наші прикордонники виконують надважливу роботу. Вони оберігають кордони України від ворога, забезпечують безпеку і порядок не лише на прикордонній смузі, але й в прикордонних районах, а також охороняють інтереси суспільства та держави. Водночас дотримання прав людини та громадянина не менш важлива складова їхньої роботи. Оскільки захист прав і свобод – основне завдання системи безоплатної правової допомоги, нам важливо обʼєднувати зусилля, щоб спільно працювати у цьому напрямку», – зауважила Марина Лукіянова.

Основним питанням у порядку денному зустрічі стало створення пункту доступу до безоплатної правової допомоги в районах функціонування пунктів пропуску на кордоні з Молдовою, в Могилеві-Подільському. Адже часто люди, яким доводиться перетинати кордон, мають чимало правових питань, зокрема щодо порядку перетину кордону, прав громадян під час перебування за кордоном, механізмів реагування та можливості захисту в разі порушень прав громадян під час перебування за кордоном тощо.

«У такий спосіб юристи системи БПД зможуть забезпечити правовою інформаційною підтримкою осіб, які виїжджають та повертаються до України. Люди зможуть проконсультуватися з нашими фахівцями, наприклад, щодо права на правову безоплатну допомогу, інших нагальних питань», – говорить очільниця регіонального центру.

Під час зустрічі йшлося також про стан дотримання права на захист осіб, затриманих за підозрою у вчиненні адміністративних чи кримінальних порушень.

У підсумку сторони домовилися про взаємодію та спільні заходи для реагування на випадки порушень прав та свобод людини під час перетину кордону.