назад

На Житомирщині юристи системи БПД долучаються до ініціатив партнерів для успішної інтеграції ВПО в громади

Повномасштабне вторгнення росії спричинило появу в Україні ще більшої кількості внутрішньо переміщених осіб. Ці люди залишили свої домівки, рятуючись від небезпеки, але не перетнули міжнародний кордон, а залишилися на території рідної країни. Система БПД разом із партнерами докладає усіх зусиль, щоб допомогти переселенцям розвʼязувати правові проблеми та успішно інтегруватися у громади.

У перший день липня представники Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги долучилися до обговорення, організованого міжнародною організацією IREX та Благодійним фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез», які спільно реалізують дворічну програму «Єднання заради дії», що має на меті об’єднання ВПО, членів приймаючих громад, представників органів державної влади та представників ЗМІ, щоб вирішувати конфлікти на місцевому рівні, інтегрувати ВПО, створювати інклюзивне, демократичне та згуртоване суспільство.

Тема зустрічі – «Дитина ВПО: можливості підтримки в громаді». Тож у заході взяли участь представники органів влади, дотичних до питань інтеграції дітей ВПО, вимушені переселенці та мешканці приймаючої громади, а також усі, для кого важлива проблема захисту прав дітей.

«Внутрішньо переміщені особи перебувають під законним захистом свого уряду. Вони зберігають усі права згідно з міжнародним законодавством з прав людини. Чимало з цих людей потребують не лише матеріальної, моральної чи психологічної підтримки, але й правової допомоги. Саме таку допомогу й надають фахівці системи БПД – як на робочому місці в офісі, так і у виїзних консультаційних пунктах, які організовують у місцях тимчасового перебування переселенців, які прибули з найнебезпечніших точок країни», – зазначив виконувач обов’язків директора Житомирського місцевого центру Андрій Мілютін.

Представники місцевого центру розповіли внутрішньо переміщеним особам про їхні права та соціальні гарантії від держави, проінформували про законодавчі новації військового часу. А після заходу проконсультували охочих з нагальних правових питань сьогодення.

Зазначимо, що від початку воєнного стану по вторинну правову допомогу до системи безоплатної правової допомоги на Житомирщині звернулися понад 300 внутрішньо переміщених людей. Ці люди потребували допомоги юристів та адвокатів, які співпрацюють з системою БПД, для розвʼязання проблем, що стосуються сімейного, адміністративного права, а також у цивільному процесі, зокрема для встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Щоб проконсультуватися з юристами та дізнатися, як  можна розвʼязати Вашу правову проблему:

  • зателефонуйте до контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103 в будні з 8:00 до 18:00, дзвінки безкоштовні;
  • напишіть у телеграм-бот «Безоплатна правова допомога» (https://t.me/LegalAidUkraineBot (кнопка «Отримати консультацію»);
  • зверніться до найближчого бюро правової допомоги. Адреси можна переглянути за посиланням – https://bit.ly/42fQ3lW