назад

Вінницька ОДА та система БПД шукають можливості до системного підходу застосування ресоціалізації до неповнолітніх

Марина Лукіянова, директорка Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Вінницькій області ініціювала зустріч з першою заступницею Голови Вінницької обласної державної адміністрації Наталією Заболотною, Іриною Бондаренко, начальницею управління впровадження альтернативних способів врегулювання спорів Координаційного центру з надання правової допомоги, щоб систематизувати механізми допомоги дітям, які вкрай потребують уваги і підтримки від держави – неповнолітніх, які перебувають в конфлікті із законом. Адже навіть ці діти повинні мати шанс на ресоціалізацію.

“Життя непередбачуване, й інколи один необачний вчинок – крадіжка, хуліганство тощо – може зіпсувати дитині все життя, довівши її до в’язниці”,-зауважила директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області Марина Лукіянова.

На сьогодні в Україні є альтернативний шлях – примирення неповнолітньої особи, яка вчинила кримінальне правопорушення з потерпілим, відновлення соціальних зв’язків із суспільством. У правовій сфері цей підхід має назву “відновне правосуддя”. Вінницька обласна державна адміністрація та система безоплатної правової допомоги на сьогодні намагаються вдосконалювати підходи ресоціалізації неповнолітніх, які вчинили кримінальне правопорушення, адже захист прав дітей завжди був і буде у фокусі роботи державної адміністрації у Вінницькій області.

“Наша область – найбільш активна у впровадженні нових соціальних проєктів поєднаних із комплексним соціально-правовим супроводом, що спрямований на підтримку та розвиток дітей у складний період життя”, -зазначила перший заступник Голови Вінницької обласної державної адміністрації Наталя Заболотна.

Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» реалізується в Україні з 2019 року.

Серед переваг цієї Програми:

  • для неповнолітнього, який вчинив кримінальне правопорушення, це можливість усвідомити вчинене, створити конструктивний простір для побудови діалогу з потерпілим, домовитись про спосіб відшкодування заподіяної йому шкоди; пройти ресоціалізацію, сформувати законослухняну поведінку та не допустити вчинення кримінальних правопорушень у майбутньому;
  • для потерпілого – це відшкодування шкоди в спосіб який буде задовольняти його, покривати матеріальні збитки отримані від вчиненого суспільно- небезпечного діяння.

Важливою частиною цієї Програми є заходи, які допомагають неповнолітньому будувати соціальні зв’язки, знайти нове захоплення та змінити свою поведінку. І більше не повертатися на злочинний шлях. У цьому неабияку роль відіграють психологи, соціальні працівники та наставники, які допомагають дітям пройти ресоціалізацію. Система безоплатної правової допомоги допомагає й надає правовий супровід упродовж всього процесу.