назад

Жителям села Благодатне розповіли про зміни в порядку реєстрації договорів оренди землі під час воєнного стану

Запровадження в Україні режиму воєнного стану призвело до суттєвих  змін законодавства, що регулює земельні правовідносини. У сучасних умовах актуальними для багатьох землевласників та землекористувачів залишаються  питання пов’язані з орендою земельних ділянок.

Тож, задля інформування громадян про зміни в порядку оренди землі та реєстрації відповідних договорів, а також з метою надання правових консультацій у сфері земельних правовідносин, директор Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Сергій Брус, разом з волонтером системи  БПД юристом Максимом Журбою, в рамках проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство», здійснили виїзд до села Благодатне  Золотоніського району Черкаської області.

Згідно з нововведеннями, запровадженими Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану», державна реєстрація укладання договорів оренди земельних ділянок під час воєнного стану покладається на районні військові адміністрації (без потреби внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно).

«У нинішніх умовах відповідна військова адміністрація вносить відомості про договір оренди землі до спеціальної Книги реєстрації землеволодінь і землекористувань (в паперовій та електронній формах). Така Книга буде передана до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру протягом 1 місяця з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні або у відповідних окремих її місцевостях», – зазначив Сергій Брус.

Про те, як здійснити державну реєстрацію договору оренди землі під час воєнного стану та які строки для цього передбачені розповів волонтер системи  БПД Максим Журба. 

Так, для того, щоб зареєструвати договір оренди земельної ділянки, орендодавець повинен скласти заяву в електронній формі, до якої долучити  примірник договору, а також засвідчені орендодавцем копії документів, що посвідчують право на земельну ділянку. Заява з доданими документами надсилається до військової адміністрації електронною поштою.

Державна реєстрація договору оренди землі або надання вмотивованої відмови у державній реєстрації відбувається протягом п’яти робочих днів з дня отримання заяви. Важливо, що підставою для відмови у державній реєстрації може бути лише невідповідність поданих документів Закону.

Під час роботи консультаційного пункту жителі села Благодатне мали змогу отримати кваліфіковані юридичні консультації. Актуальними питаннями у сфері земельного права, з якими зверталися громадяни до фахівців, були:

  • право на безоплатне отримання земельної ділянки (паю);
  • порядок спадкування земельної ділянки (паю);
  • порядок розрахунку орендної плати за земелю;
  • порядок приватизації земельної ділянки;
  • особливості дарування земельної ділянки.

Також, громадяни отримали відповіді на питань, що стосувалися й  інших правових сфер, зокрема:

  • право на достроковий вихід на пенсію;
  • порядок отримання пільг для ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС;
  • особливості оформлення постійного догляду за особою похилого віку;
  • умови для отримання соціальної допомоги одиноким матерям.

Наприкінці заходу, його учасники отримали інформаційні буклети що стосуються актуальних земельних питань.

Довідково.

Якщо вам потрібна правова консультація з будь-яких правових питань, у тому числі щодо земельних правовідносин, ви можете:

  • зателефонувати за єдиним безкоштовним номером системи БПД – 0 800 213 103;
  • звернутися до бюро правової допомоги;
  • відвідати консультаційні пункти доступу до БПД, графік роботи яких можливо дізнатися в найближчому місцевому центрі/бюро правової допомоги;
  • переглянути правові консультації на довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid»;
  • скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога».