назад

Виборчі права осіб, які перебувають в місцях позбавлення волі

{module 27.12.9} Право обирати – одне з конституційних прав громадян, основа розвитку демократії та громадянського суспільства, яке надає особі можливість безпосередньо брати участь в державотворчому процесі, долучитися до прийняття суспільно значущих рішень. У зв’язку з цим, на сьогодні одним із найважливіших питань залишається реалізація виборчого права засудженими особами.

Начальник відділу Першого миколаївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Вікторія Царьова провела навчання для осіб, які перебувають в Державній установі «Миколаївський слідчий ізолятор» на тему: «Виборчі права осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі».

2

Під час заходу увагу присутніх було зосереджено на таких питаннях:

–              виборчі права засуджених осіб, способи їх здійснення та захисту;

–              можливість та процедура перевірки включення у список виборців на спеціальній виборчій дільниці;

–              порядок голосування на виборах Президента України на спеціальній виборчій дільниці, утвореній у слідчому ізоляторі;

–              право на оскарження порушень своїх виборчих прав та способи здійснення цього права.

3

Додатково зазначимо, що з метою захисту Ваших прав цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.