назад

Виїзне консультування жителів Чигиринського району

худоліївка 25.02.1925 лютого 2019 року в рамках реалізації проекту “Я маю право голосу” начальник Чигиринського бюро правової допомоги Ірина Поліщук спільно з представниками Головного територіального управління юстиції у Черкаській області здійснили виїзд до села Худоліївка Чигиринського району з метою консультування громадян, які потребують правової допомоги.

Актуальними були питання зі спадкового, земельного та сімейного права.

Наприклад, за отриманням правової допомоги звернулася жителька села з питанням щодо переліку документів, які необхідно подавати  нотаріусу для оформлення спадщини.

Роз’яснено, що з метою оформлення спадщини здійснюється подання приватному нотаріусу або до державної нотаріальної контори документів для відкриття спадкової справи, а саме:

– свідоцтво про смерть спадкодавця;

– довідка про останнє місце проживання спадкодавця на момент смерті;

– заповіт (за його наявності);

– документи, що засвідчують особу спадкоємця;

– якщо в спадщину спадкоємець вступатиме згідно із законом, то потрібні документи для підтвердження родинних зв’язків, наприклад, свідоцтво про народження або свідоцтво про укладення шлюбу.

“Якщо Ви надали зазначені вище документи нотаріусом складається відповідна заява про прийняття спадщини, на підставі якої відкривається спадкова справа. Після цього нотаріус повинен зареєструвати вашу спадкову справу в Спадковому реєстрі. Якщо в процесі реєстрації раптом з’ясовується, що інший нотаріус вже відкрив таку спадкову справу, то нотаріус не має права відкривати ще одну справу, а повинен направити спадкоємця до того нотаріуса, який вже відкрив цю спадкову справу” — пояснює Ірина Поліщук.

худоліївка

З метою подальшого отримання свідоцтва про право на спадщину необхідно  додатково надати наступні документи:

–  документи, що засвідчують особу спадкоємця;

– документи на майно, свідоцтво на яке необхідно отримати (свідоцтво про приватизацію квартири або ж договір купівлі-продажу квартири, а також технічний паспорт на квартиру, техпаспорт на автомобіль тощо);

– оцінка нерухомого майна або транспортного засобу (у разі, якщо спадкоємцю необхідно сплачувати податок при оформленні спадщини);

– довіреність, якщо від спадкоємця діє представник;

– документи, що засвідчують особу представника за довіреністю.

Наприкінці заходу вручено інформаційні буклети щодо отримання безоплатної правової допомоги та в рамках кампанії «Я маю право голосу».

Єдиний телефонний номер безоплатної правової допомоги по Україні : 0 800 213 103.