назад

Виключне право на представництво в судах: обговорення у колі експертів

{module vikl_pravo} Асоціація правників України (АПУ) спільно з Проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» проводить серію заходів на тему «Реформа адвокатури: очікування адвокатів”. У черговому із запланованих круглих столів, що відбувся сьогодні у Києві, взяв участь директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський.

Дискусія, учасниками якої стали Президент АПУ Денис Бугай, головний експерт Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Марк Сегал, член Ради з питань судової реформи при Президентові України, експерт Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Ритіс Йокубаускас, Голова Комітету АПУ з процесуального права, керуючий партнер LCF Анна Огренчук, яка виступила модератором заходу, голова Комітету з кримінального та кримінально-процесуального права АПУ Євген Солодко, начальник відділу правового забезпечення Моторного (транспортного) бюро України Олексій Лутак, член ради Відділення АПУ у м. Києві, адвокат VB PARTNERS Микита Нуралін, адвокатРоман Титикало, який координує роботу проекту АПУ «Правова допомога учасникам АТО», та інші представники адвокатського та експертного середовища, стосувалась можливості запровадження виключного права на представництво в судах.

«Ми стоїмо на порозі змін. Найближчим часом ми очікуємо, що рада з питань судової реформи розгляне законопроект, який наразі знаходиться у Парламенті. Тож, невдовзі ми можемо отримати нове бачення реформи адвокатури України. У зв’язку з цим АПУ ініціює широке обговорення, яке пройде у всіх великих містах України», – зазначив на початку обговоренняДенис Бугай.

20350

Досвід європейської адвокатури презентував Ритіс Йокубаускас, який зауважив, що в більшості випадків адвокати мають виключне право, але допускається самопредставництво особами, що працюють в державних і приватних установах. Також він зазначив, що «в країнах ЄС малозначимі спори (сімейні, трудові, тощо) є виключенням для монополії і представництво в них можливе третіми особами».

20324

Андрій Вишневський наголосив, що не поділяє думку, що виникає в середині деяких експертних кіл, щодо нібито ризиків, які можуть виникнути перед системою БПД в зв’язку із запропонованими конституційними змінами: «Особисто я вважаю, що законодавчі зміни ставлять нові завдання, виклики перед системою безоплатної правової допомоги та нові можливості для її розвитку».

20351

Він зазначив: «По-перше, суттєво зросте навантаження на систему. Внаслідок змін значна частина з 8 млн. суб’єктів права на БПД звернуться до державних центрів правової допомоги, що потребуватиме значних ресурсів. По-друге, передбачені законопроектом виключення якраз стосуються категорій справ та громадян, яким сьогодні надається БПД не адвокатами, а штатними юристами ста новостворених центрів. Досвід роботи на таких посадах у центрах міг би стати альтернативною роботі помічника адвоката для отримання статусу адвоката».

20345

Голова Комітету з кримінального та кримінально-процесуального права АПУ Євген Солодко,старший партнер АО «Солодко і партнери», вказав на необхідність посилення вимог для доступу до професії. «Вже зараз ми бачимо, що велика кількість колишніх прокурорів та представників органів внутрішніх справ йдуть в адвокатуру, використовуючи її як запасний плацдарм для продовження роботи. Вони вже серед нас», – зауважив він. З колегою погодився й адвокатРоман Титикало, який координує роботу проекту АПУ «Правова допомога учасникам АТО».«Наразі відсутні законодавчі механізми перешкоджанню доступу до адвокатури недобросовісних представників суміжних професій. Кваліфікаційні комісії не мають належних важелів впливу», – сказав він.

Підсумовуючи висловлені думки колег, Президент АПУ виділив три ключові аспекти, які варто враховувати під час впровадження реформування сфери: «Першим таким моментом є підтримка роботи системи безоплатної правової допомоги незахищеним верствам населення, яка вже довела свою ефективність. По-друге, в теперішніх реаліях слід не забувати про відтермінованість в часі. І третє – ми маємо спростити доступ в професію для колег, які зараз працюють в сфері. Принаймні на період, поки тривають реформи», — резюмував Денис Бугай.

20334

Переглянути відеозапис круглого столу можна за посиланням

 3 uba

20341

20321

4 uba