назад
16.11.15

Виправдувальний вирок у справі про вбивство – результат роботи адвоката з Херсонщини

gorishniyЗахисник, що діяв за дорученням Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області, домігся виправдання свого клієнта, якому загрожувало довічне ув’язнення.

Влітку 2012 року у приватному житловому будинку у Херсоні було виявлено тіло чоловіка із ознаками насильницької смерті (Кримінальне провадження у ЄРДР №1201323002000164). У березні 2013 року за підозрою у вчиненні цього вбивства був затриманий чоловік. Слідчий Комсомольського РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області виніс у цьому кримінальному провадженні постанову від 22.03.2015 про залучення для захисту підозрюваного захисника через обов’язковість його участі у справі та направив постанову до Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області. Для захисту клієнта центром був призначений адвокат Олег Горішній, про що видане доручення від 22.03.2013 № 0498.

Чоловік обвинувачувався у вчиненні вбивства за обтяжуючих обставин (пп. 6, 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України), розбою (ч. 4 ст. 187 КК України), крадіжок (ч. 3 ст. 185 КК України) та незаконного заволодіння предметами, що знаходяться на могилі (ч. 2 ст. 297 КК України). Відповідальність за вчинення найтяжчого злочину передбачала санкцію у вигляді довічного позбавлення волі. Під час досудового розслідування, за декілька днів до залучення захисника, підозрюваний дав покази про свою участь у вчиненні вбивства та взяв участь у слідчому експерименті. Крім того, на досудовому слідстві щодо участі клієнта у скоєнні злочину дав показання інший фігурант справи, однак, згодом, у суді останній відмовився від раніше даних показань та відмовився від протоколів, які підписував, посилаючись на наявність фізичного тиску з боку органів досудового слідства. На судовому слідстві обвинувачений клієнт адвоката Олега Горішнього категорично заперечував свою вину по всім епізодам.

Адвокат, узгодивши правову позицію з підзахисним та детально ознайомившись з матеріалами кримінального провадження, звернув увагу на цілий ряд недоліків та порушень, допущених слідчими, про що заявив у судовому засіданні.

Розглядаючи справу, суд визнав недопустимим з посиланням на статті 86, 89 КПК України один із ключових доказів вчинення вбивства – протокол слідчого експерименту як доказ, отриманий внаслідок істотного порушення прав та свобод обвинуваченого. В обґрунтування такої позиції суд зазначив, що слідчий експеримент в порушення ч. 5 ст. 240 КПК України був проведений без згоди власника будинку та без ухвали слідчого судді. У порядку п. 1 ч. 2 ст. 87 КПК України суд визнав істотним порушення прав людини і основоположних свобод у зв’язку зі здійсненняv процесуальних дій, які потребували попереднього дозволу суду, без такого дозволу.

Аналізуючи докази сторони обвинувачення, суд дійшов висновку, що не надано ні доказів щодо розгляду матеріальної шкоди, ні доказів винуватості обвинуваченого, ні доказів скоєння цих злочинів останнім за попередньою змовою з іншою особою.

У результаті Комсомольський районний суд м. Херсона у вироку від 18.08.2015 року зазначив, що стороною обвинувачення не надано належних, допустимих та достовірних доказів, які в сукупності надали суду підстави для визнання клієнта винним у скоєнні інкримінованих йому злочинів, а тому останній підлягає виправданню. Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою скасовано, а клієнт був негайно звільнений у залі суду.

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter