назад

Як бути, якщо жінка свідомо ухиляється від виконання материнських обов’язків?

img 3075Побутує думка, що питання позбавлення батьківських прав найчастіше стосується чоловіків через неналежне виконання ними батьківських обов’язків. Але реалії сьогодення такі , що досить часто жінки також не бажають виконувати материнські обов’язки, не беруть участь у вихованні дітей, не піклуватися про них.

Так, до Ніжинського місцевого центру з надання БВПД звернувся чоловік із проханням допомогти позбавити батьківських прав його колишню дружину щодо 2 неповнолітніх дітей через те, що вона свідомо ухиляється від обов’язку виховувати своїх дітей. Захист прав здійснювала начальник Талалаївського бюро правової допомоги Яна Мудревська.

В обґрунтуванні позовних вимог представник позивача зазначила , що після розірвання шлюбу у листопаді 2011 року за рішенням Талалаївського районного суду Чернігівської області діти залишилися проживати із батьком. Чоловік займається вихованням дітей сам, бо відповідач жодним чином не цікавилася життям синів, не сплачує аліменти на їх утримання.

Жінка створила нову сім’ю, вступивши у шлюб з іншим чоловіком. За інформацією Державної виконавчої служби, станом на 01.03.2018 року заборгованість по сплаті аліментів на утримання дітей від першого шлюбу складає 120 000 грн. 00 коп.

Служба у справах дітей Талалаївської районної державної адміністрації своїм визнала за доцільне позбавити батьківських прав відповідача стосовно її синів.

Згідно з інформацією зі школи відповідачка жодного разу не відвідувала навчальний заклад, не брала участі у батьківських зборах, не цікавилася їх здоров’ям, матеріальним станом, розумовим і фізичним розвитком – не брала участі у вихованні синів. Таким чином, відповідачка взагалі не здійснювала, покладені на неї обов’язки щодо виховання своїх дітей (ст.150 Сімейного кодексу України).

Виходячи з положень постанови Пленуму Верховного суду України №3 від 30.03.2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» ухилення батьків від виконання своїх обов’язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та духовних цінностей; не сприяють засвоєння нею загальновизнаних норм моралі;не виявляють інтерес до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїх батьківських обов’язків.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.164 Сімейного кодексу України батько, мати можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов’язків .

Дослідивши надані представником позивача докази, суд дійшов висновку, що позов обґрунтований і підлягає задоволенню.

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ). Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103