назад

Від початку повномасштабного російського вторгнення мільйонам українців довелося покинути домівки й переселитися до більш безпечних регіонів. Облаштовуючи життя на новому місці, переселенцям доводиться вирішувати безліч різних питань.

Звичайно, суспільство сприяє посиленню включеності внутрішньо переміщених осіб у розвиток регіонів, підвищенню рівня їх адаптації та соціальної інтеграції в приймаючих громадах. Органи державної влади та місцевого самоврядування системно забезпечують розвиток місцевих і регіональних програм підтримки ВПО, а також посилюють соціальну згуртованість населення.

10 лютого, в межах реалізації Програми «Єднання заради дії», виконуючий обов’язки директора Житомирського місцевого центру з надання БВПД Андрій Мілютін взяв участь у регіональному форумі «Інтеграція переселенців у Житомирській громаді: виклики та рішення».

Захід став майданчиком для спілкування і обміну досвідом між представниками влади, бізнесу, громадського сектору та безпосередньо ВПО Житомирської громади.

Представник системи БПД в рамках тематичної панелі «Юридична підтримка ВПО» зазначив, що «хоч часто вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб потребує судового розгляду, нерідко вдається владнати ситуацію без звернення до суду, надавши безоплатну первинну правову допомогу».

Він також наголосив, що правову допомогу клієнти можуть отримати не лише безпосередньо у бюро правової допомоги. Для зручності працює контакт-центр за номером 0 800 213 103, правову допомогу можна отримати онлайн, також юристи організовують виїзні консультаційні пункти.

«Проте, останнім часом збільшилася кількість ВПО, які потребують саме вторинної правової допомоги. Це можна пояснити тим, що в перші місяці війни люди першочергово вирішували нагальні питання, що стосувалися пошуку житла, отримання соціальних виплат та гуманітарної допомоги. Натомість тепер актуальними стали питання стягнення аліментів на утримання дітей, розірвання шлюбу та встановлення факту належності документів. А також питання трудових правовідносин, відновлення документів, відшкодування матеріальної шкоди внаслідок збройної агресії рф, встановлення фактів смерті на тимчасово окупованій території», – підкреслив пан Андрій під час виступу.

Результатом форуму стало створення координаційної ради з питань захисту прав ВПО у Житомирській громаді. Це дозволить системно аналізувати ситуацію, визначати напрями та пріоритети щодо захисту прав вимушених переселенців, сприяти посиленню їх участі у громадському та політичному житті краю.