назад

Забезпечення прав людини під час затримання в адміністративних та кримінальних провадженнях

Проведення круглого столу “Забезпечення прав людини під час затримання в адміністративних та кримінальних провадженнях”. Підсумки роботи за 2022 та напрямки діяльності у 2023 році.

За організації директорки Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області Марини Лукіянової та участі представників Головного управління Національної поліції, патрульної поліції; Управління дотримання прав людини Національної поліції України Петра Ткачука, Вінницької обласної прокуратури, Регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини у Вінницькій області Наталії Гурковської, Управління державної міграційної служби у Вінницькій області.

Під час заходу обговорили проблемні питання, які можуть виникати під час затримання особи у період воєнного стану з порушенням норм національного законодавства та прав людини, а також наслідки таких порушень та міжвідомчу взаємодію для вирішення складних випадків.

Присутні заходу також зосередили увагу на “Порядку організації військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, адже згідно п. 56 Порядку, працівники Національної поліції за повідомленням районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів Служби Безпеки України мають право здійснювати адміністративне затримання та доставляти призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які порушили правила військового обліку або законодавство про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Звертаємо увагу: Порядком інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (Постанова № 1363 від 28 грудня 2011 р.) визначено право затриманих за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, на підставі ухвали слідчого судді, суду про дозвіл на затримання з метою приводу, самостійно повідомити до Регіональних центрів за допомогою телефонного, факсимільного зв’язку на єдиний телефонний номер системи надання безоплатної правової допомоги (0-800-213-103) про необхідність забезпечення послугами адвоката, в разі неможливості таке повідомлення може бути здійснено близькими родичами та членами їх сімей, перелік яких визначено Кримінальним процесуальним кодексом України.