назад

Захист та соціально-психологічна підтримка у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства

Система БПД Житомирщини активно долучається до впровадженням дитиноцентричного підходу у наданні правової допомоги. Окрім реалізації «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», фахівці правової структури беруть участь в напрацюванні механізмів впровадження проєкту щодо захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждалі або стали свідками насильства (модель Барнахус) у Житомирській області.

Головний принцип моделі полягає в тому, що всі зацікавлені сторони самі приходять до дитини, яка є потерпілою або свідком злочину. Тобто, дитина не травматизується, відвідуючи окремо кожну установу. Водночас Барнахус є безпечним місцем перебування дитини, зокрема у випадках, коли злочини щодо неповнолітніх вчиняють батьки чи родичі, а таких за міжнародною статистикою більш ніж 60%.

23 та 24 березня виконуючий обов’язки директора Житомирського місцевого центру з надання БВПД Андрій Мілютін взяв участь в семінарі-тренінгу «Впровадження моделі Барнахус» за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

В своєму виступі, в рамках панелі «Правові основи опитування дітей, які постраждали або стали свідками насильства», пан Андрій зазначив, що «відкриття таких центрів в Україні навіть в умовах воєнного часу є дуже важливим, адже це свідчить про те, що в країні піклуються про права дітей за будь-яких обставин та вже сьогодні думають про те, що буде після перемоги. І система БПД рада долучитися до впровадження сервісу, який захищає інтереси дітей».

Присутні на заході представники міської влади, органів правопорядку, суду, прокуратури, системи безоплатної правової допомоги дійшли висновку, що діяльність центрів Барнахус передбачає надання комплексної соціальної, психологічної, правової, медичної та інших видів допомоги і послуг дітям, які є як потерпілими, так і свідками насильства, у дружньому середовищі. Це знижуватиме рівень занепокоєння, запобігатиме психологічній травматизації та сприятиме реалізації завдань кримінального провадження. А головна роль центрів полягає в координації дій фахівців, які мають на меті благополуччя дитини та захист її прав. Завдяки центрам формується особлива правова система, що відповідає потребам дітей, які постраждали від насильства. При цьому враховується принцип, що потреби дітей у таких випадках повністю відрізняються від потреб дорослих, які опинилися в подібній ситуації.

Тож, відкриття центрів Барнахус втілює в життя принцип захисту найкращих інтересів дитини, реалізуючи певні міжнародні стандарти.

Для довідки:

Барнахус або Дім для дітей – це міждисциплінарний спеціалізований заклад, створений для проведення процесуальних дій з урахуванням відповідних положень Кримінального процесуального кодексу України в дружньому до дитини середовищі та в умовах, які мінімізують наслідки її травматизації.

Барнахус надає комплексну соціальну, психологічну, правову, медичну та інші види допомоги та послуги дітям – потерпілим та свідкам у провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з насильством. Діяльність Центру спрямовується на дітей віком до 18 років.