назад

Роль адвоката у захисті прав ВПО та документуванні воєнних злочинів – тренінг у Конотопі

За час повномасштабного вторгнення більше 8 мільйонів осіб покинули свої домівки та переїхали в інші регіони України. 

Днями у приміщенні Конотопського місцевого центру з надання БВПД відбувся тренінг для адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу у Сумській області та фахівців системи БПД Сумщини.

Зустріч пройшла за ініціативи партнерів ГО Північна правозахисна група яка реалізує проєкт* Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги та за сприяння керівництва Регіонального центра з надання БВПД у Сумській області.

“Сьогоднішні реалії поставили перед судовими, правоохоронними органами та органами адвокатури України необхідність забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства, міжнародного правопорядку та основ національної безпеки України, зокрема, воєнних злочинів, злочинів проти людяності, проявів сепаратизму, колабораціонізму та державної зради. Зусилля громадськості, адвокатури, правоохоронної та судової систем України важливо зосереджувати на забезпеченні принципу невідворотності кримінальної відповідальності осіб – воєнних злочинців, основою чого, насамперед, є впровадження єдиних стандартів кваліфікації злочинів”, – із таких слів почала тренінг директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

До  вітального слова також долучилися виконавча директорка ГО “Північна правозахисна група” Наталія Єсіна та директор Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Муха

Сам тренінг складався із двох структурних частин. Перша частина стосувалася проблематики інтеграції внутрішньо переміщених осіб до життя в нових громадах. Саме через триваючу збройну агресію російської федерації проти України для значної частини внутрішньо переміщених осіб внутрішнє переміщення триває роками та вже набуло характеру затяжного. 

Фасилітаторка по роботі із ВПО у Конотопській громаді Валентина Волік зазначила, ”що більшість заходів, які вживалися державою до цього часу, є заходами реагування, які певною мірою не відповідають ситуації сьогодення. Водночас, пріоритетним напрямом щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб на найближчий період повинне стати прийняття середньострокових рішень, а залученість до прийняття рішень на місцевому рівні та користування інструментами місцевої демократії, сприятиме інтеграції внутрішньо переміщених осіб у приймаючі територіальні громади”.

Друга частина заходу стосувалась воєнних злочинів у рамках широкомасштабного вторгнення рф та ролі адвоката в захисті прав постраждалих осіб. Керівник Департаменту документування воєнних злочинів Української Гельсінської спілки з прав людини Сергій Мовчан, поділився досвідом стосовно:

  • доказів та доказування;
  • фіксації доказів з відкритих інтернет джерел;
  • розглянув документування конкретних кейсів;
  • розповів про польове документування;
  • надав практичні поради щодо відео- та фотофіксації.

Модераторкою заходу виступила заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва. Поряд із іншими питаннями адвокатка розкрила проблемні аспекти надання захисту законних прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб системою надання безоплатної правової допомоги у воєнний час, виклики та перспективи щодо їх вирішення.

“Українці змушені отримувати довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб незалежно від наявності фактичних обставин внутрішнього переміщення, визначених законодавством України, нормами та стандартами міжнародного права. З іншого боку, певна частина внутрішньо переміщених осіб, які не відчувають нагальної потреби у соціальній допомозі, проте потребують інших форм підтримки, не стають на облік як внутрішньо переміщені особи через необізнаність про свої права. Тож наше завдання, як системи БПД, забезпечити належний рівень доступності правової допомоги”, – зазначила Валентина Волобуєва.

У тренінгу взяли участь більше тридцяти правозахисників із Сумської області. У рамках зустрічі відбулась постійна дискусія стосовно заявленої проблематики та обговорення. За результатами анкетування та зворотнього зв’язку від учасників тренінгу, більшість респондентів оцінила досвід, набутий під час тренінгу, з позитивної сторони і вважають, що такі  тренінги є корисними, а набуті знання будуть використовувати у своїй подальшій практиці. 

Довідково: *проєкт «The Bar and civil society – working together to overcome the consequences of the war» реалізує Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги за підтримки Американської Асоціації Юристів Ініціативи з Верховенства права/American Bar Association Rule of Law Initiative