назад

Консультування засуджених у Новгород-Сіверській установі виконання покарань №31

24 березня заступник директора Регіонального центру у Чернігівській області Олеся Пирковська спільно з Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Аллою Лепехою за допомогою скайп-зв’язку здійснили юридичне консультування засуджених та ув’язнених, які перебувають у Новгород-Сіверській УВП №31.
Під час прийому надавалися консультації щодо: доступу засуджених до матеріалів кримінальної справи , доступу до інформації про зміни територіальної підсудності судів, які знаходяться на тимчасово окупованій території,перегляд вироків за ново виявленими обставинами.
Судові рішення, що набрали законної сили, можуть бути переглянуті за нововиявленими (ч. 1 ст. 459 КПК України).https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text
Нововиявленими обставинами відповідно до статті 459 України визнаються:
1) штучне створення або підроблення доказів, неправильність перекладу висновку і пояснень експерта, завідомо неправдиві показання свідка, потерпілого, підозрюваного, обвинуваченого, на яких ґрунтується вирок;
2) скасування судового рішення, яке стало підставою для ухвалення вироку чи постановлення ухвали, що належить переглянути;
3) інші обставини, які не були відомі суду на час судового розгляду при ухваленні судового рішення і які самі по собі або разом із раніше виявленими обставинами доводять неправильність вироку чи ухвали, що належить переглянути.
Заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами може бути подано протягом трьох місяців після того, як особа, яка звертається до суду, дізналася або могла дізнатися про ці обставини (ч. 1 ст. 461 КПК України).
Перегляд за нововиявленими обставинами виправдувального вироку допускається лише протягом передбачених законом строків давності притягнення до кримінальної відповідальності (ч. 2 ст. 461 КПК України)https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text.
За наявності обставин, які підтверджують вчинення особою більш тяжкого кримінального правопорушення, ніж те, за яке вона була засуджена, судове рішення може бути переглянуто за нововиявленими обставинами протягом строку давності притягнення до кримінальної відповідальності за більш тяжке кримінальне правопорушення (ч. 3 ст. 461 КПК України).
За наявності обставин, які підтверджують невинуватість засудженого або вчинення ним менш тяжкого кримінального правопорушення, перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами строками не обмежено (ч. 4 ст. 461 КПК України).
Під час заходу засуджені,особи мали можливість задати численні запитання, на які отримали розгорнуті відповіді.
Нагадуємо, що Регіональний центр з надання БВПД у Чернігівській області працює за адресою: місто Чернігів, вулиця П’ятницька, 39, каб.711. тел. 050 385 1794
Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).