назад

Правова обізнаність осіб, що перебувають у Чернігівському слідчому ізоляторі

23 березня директор Регіонального центру з надання БВПД Ірина Протченко спільно з директором Чернігівського МЦ Володимиром Бобруйком та представником громадської організації «МАRТ» Дмитром Науменком провели  юридичне інформування для осіб, що знаходяться у Чернігівському  слідчому  ізоляторі .

Під час заходу Ірина Протченко роз’яснила слухачам, що одним із пріоритетних напрямів діяльності з надання безоплатної вторинної правової допомоги є представництво  суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу в судах, інших органах державної влади, органах місцевого самоврядування, складання документів процесуального характеру та ознайомила із звітом про роботу системи БВПД у 2022 році.

Володимир Бобруйко розповів, що в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через військову агресію РФ. Мобілізації підлягають військовозобов’язані чоловіки від 18 до 60 років. Відповідно до законо проєкту №7494,https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=74433 та наголосив на тому хто не підлягає мобілізації : призову не підлягають громадяни з інвалідністю І-ІІІ ступенів або непридатні до військової служби з виключенням із обліку за рішенням військово-лікарської комісії (ВЛК), чоловіки та жінки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років; батько-одинак та мати-одиначка, які самостійно виховують дитину або дітей віком до 18 років; чоловіки та жінки, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації, учні та студенти закладів професійної (професійно-технічної) освіти, вищих навчальних закладів, здобувачі фахової передвищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти (лише ті, хто навчається на денній або дуальній формі).

Дмитро Науменко зауважив, що Верховна Рада ухвалила в цілому Закон «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації» (законопроект № 7198)https://ips.ligazakon.net/document/view/JI07181I?utm_source=biz.ligazakon.net&utm_medium=news&utm_content=bizpress02&_ga=2.212751837.853637172.1679577161-640696388.1666947205.

За словами Дмитра «Закон передбачає виплату компенсацій виключно за майно (пошкоджене/зруйноване) з 24 лютого 2022 року і не поширюватиметься на об’єкти, які на дату введення воєнного стану знаходились на тимчасово окупованій території. Він діятиме протягом трьох років після припинення або скасування воєнного стану на території, де такий об’єкт знаходиться (знаходився). Компенсація надаватиметься громадянам України, які є власниками такого майна, виключно за пошкоджену або знищену житлову нерухомість: квартири, інші житлові приміщення (наприклад, кімнати у гуртожитках), будинки садибного типу, садові та дачні будинки, об’єкти будівництва, у яких зведені опорні та зовнішні конструкції».

Пошкоджене майно відновлюватиметься виключно через будівельні роботи та/або надання будівельних матеріалів для них.

Власники знищених квартир та інших житлових приміщень одержать житловий сертифікат – документ, що підтверджує гарантії держави профінансувати придбання квартири або іншого житлового приміщення (у тому числі такого, що буде споруджене в майбутньому) в обсязі визначеної грошової суми.

Власники приватних будинків зможуть на вибір отримати житловий сертифікат на купівлю квартири чи будинку або грошову компенсацію, яка перераховуватиметься на рахунок зі спеціальним режимом використання для фінансування будівництва.

Після проведення заходу за правовою допомогою звернулась одна неповнолітня особа.

Нагадуємо найзручніший спосіб отримати консультацію – це зателефонувати за єдиним номером  0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні у межах України) або звернутися онлайн.

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги ви можете на нашому сайті перейшовши за посиланням: https://linktr.ee/legalaid.gov.