назад
12.12.22

Заключні акорди Міжнародної акції «16 днів проти насильства» в системі БПД Дніпропетровщини

Майже весь минулий тиждень у місцевих центрах з надання БВПД та бюро Дніпропетровської області був заповнений проведенням власних заходів або участю у партнерських, присвячених приверненню уваги суспільства до проблеми домашнього насильства. Інтенсивне спілкування співробітників системи БПД регіону у різних закладах освіти, культури, національної поліції та пробації показало, що в умовах війни ці проблемні питання продовжують поставати та мають більш жорстокі відтінки.

З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну кількість звернень від осіб, які постраждали від домашнього насильства, до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро значно зменшилась. Однак це не свідчить, що таких фактів стало менше. Навпаки, більшість фахівців відзначають, що в часи війни жертви насильства частіше соромляться просити про допомогу або банально не знають куди звертатися, хоча, наприклад, у місті Дніпрі працює служба «Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (з кризовою кімнатою)», з якою тісно співпрацють фахівці БПД. У денному центрі постраждалі, яким немає куди йти, мають змогу тимчасового розташування, а також отримання безоплатної психологічної та юридичної консультації. У разі необхідності фахівці перенаправляють осіб до Центру безоплатної правової допомоги для отримання безоплатної вторинної правової допомоги.
– На мою думку, постраждалі від домашнього насильства звертаються до центрів безоплатної правової допомоги не так часто через те, що вони не завжди знаходять у собі сили для боротьби зі своїм кривдником, або цураються свого статусу постраждалої особи, бояться кривдника чи не звертаються за допомогою через залякування, погрози з його боку», — поділилась своїми думками з цього приводу провідна юристка сектору “Дніпровське бюро правової допомоги № 2” Олена Тертишна в ефірі телеканалу «Відкритий» (https://bit.ly/3HeMJQy).
Також на базі Дніпровського районного сектору № 2 філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області, 05 грудня 2022 року відбулося засідання круглого столу та інформування клієнтів пробації фахівцями організацій-партнерів: директоркою Комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Солонянської селищної ради Вікторією Османовою та завідувачкою сектору «Солонянське бюро правової допомоги» Іриною Усенко. Кожен із представників державних органів поділився своїми практичними кейсами з визначеного питання, були обговорені важливі питання межі між дисципліною й насильством, основні ознаки домашнього, психологічного та інших типів насильства.
– У ході зустрічі ми дійшли висновку, що наша діяльність в рамках цієї акції має бути більше скерована на профілактичні заходи злочинності на рівні територіальної громади задля запобігання вчинення домашнього насильства серед суб’єктів пробації, особливо, для кого це міг би бути рецидив» — резюмувала завідувачка сектору «Солонянське бюро правової допомоги» Дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Усенко.

Низка заходів щодо попередження домашнього насильства для різних цільових груп пройшла минулого тижня й у Кривому Розі. Вони відбувалися тут щодня, й в усіх були задіяні представники системи БПД.  Більшість з них проходили у межах проекту «Нульова толерантність до насильства”, який впроваджується  у співпраці з ГО “Безпека».   Координаторкою цього проекту є фахівчиня зі зв’язків із громадськістю та пресою Криворізького міського центру з надання БВПД Наталія Кожем’яка.

Сьогодні, коли Україна веде запеклу війну з російською федерацією за своє існування, може здатись, що тема домашнього насильства та заходи присвячені цій темі не на часі й є проблеми більш важливі, однак це не зовсім так. В ході повномасштабної війни з росією, що триває ось вже більше дев’яти місяців, рівень стресу, знервованості та емоційності у громадян зростає, що часто виливається у сімейні сварки з близькими та рідними, які нерідко переростають у насильство», – саме з таких слів начальника Криворізька академія патрульної поліції Андрія Шевченка розпочався Круглий стіл, що проводився цим навчальним закладом за підтримки Національної поліції України та Canada-Ukraine Police Development Project CUPDP . Близько 50 учасників, 7 спікерів, жвава дискусія. Таким був цей Круглий стіл  в онлайн-режимі в Кривому Розі, участь в якому також взяла і представниця системи безоплатної правової допомоги Наталя Кожем’яка.

Домашнє насильство – це порушення прав людини. І для того, щоб ефективно допомагати людям, ми маємо працювати кожен на своєму місці і співпрацювати один з одним. Навіть інформаційна робота з цієї теми вимагає об’єднання зусиль, більш потужної роботи, щоб донести до вчителів, молоді, суб’єктів роботи, працівників місцевого самоврядування, мобільних бригад, центрів соціальних послуг інформацію про те, як захищати права потерпілих від домашнього насильства, ” – зазначає  пані Наталя.

Насиченим  видався минулий тиждень з участі в акції й у Кам’янському.  У ліцеях № 23 та 30 директор  Місцевого центру з надання БВПД Андрій Дишлюк та фахівчиня зі зв’язків з громадськістю та пресою Марія Ростова розповіли школярам  про алгоритм дій у разі виявлення ознак чи фактів, що можуть вказувати на вчинення домашнього насильства, та розповсюдили буклети з контактами для звернень. А у Комунальному підприємстві Кам’янської міської ради «Новий Квартал» (транзитне містечко) завідувачка відділу підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі КЗ “ЦНСП” КМР Катерина Радіонова разом з директором Кам’янського МЦ з надання БВПД Андієм Дишлюком навчили мешканців, як діяти постраждалим особам від домашнього насильства. У Криничках завідувачка сектора Криничанське бюро правової допомоги Надія Федориненко разом з фахівчинями Центру надання соціальних послуг Євгенією Дорчі та Іриною Кириченко розповіли дітям, які виховуються у Дитячому будинку сімейного типу, та їх опікунам про алгоритм дій у разі вчинення домашнього насильства. У Вільногірську пройшла бесіда з учнями 7 класу ліцею № 2 Вільногірської міської ради Дніпропетровської області на тему: «Скажемо насильству – НІ!»

Зі школярами спілкувалася на тему протидії домашньому насильству протягом тижня й  завідувачка сектору «Нікопольське бюро правової допомоги» Тетяна Половинцева. Правда,  за умови постійних артилерійських обстрілів усі бесіди довелося проводити в онлайн-режимі.

Не зважаючи на складну ситуацію в нашому районі, діти виявили велику цікавість до теми, уважно слухали, ставили багато запитань. Звичайно, буде чудово, якщо усіх їх омине домашнє насильство у будь-якому вигляді. Але, думаю. Якщо щось подібне станеться в їх родинах або десь поруч, вони будуть готові дати відсіч кривдникам», – зазначає Тетяна Половинцева.

Акція «16 днів проти насильства» – це нагода ще раз нагадати громадськості про існування цих проблем у суспільстві, підвищити рівень обізнаності людей щодо усіх форм насильства, продовжити процес створення недискримінаційного простору для життя, розвитку і професійного зростання кожної людини.  І фахівці системи БПД Дніпропетровщини чудово впоралися з цими завданнями.