назад

Як пройшла Всеукраїнська акції «16 днів проти насильства» в Одеському регіоні

За час проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» юристи системи БПД провели безліч заходів для того, щоб розповісти людям про актуальні проблем подолання домашнього насильства та насильства за ознакою статті, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, адже з початком повномасштабного вторгнення рф, проблема насильства не тільки нікуди не зникла, але й загострилась.

Коло тих, хто стикається з цим ганебним явищем дуже широке й лише одиниці з постраждалих готові боротися за свої права. Насамперед – через незнання, як себе можна захистити та куди звернутися.

Тож у цій інформаційній кампанії для системи БПД важливо насамперед показати, що ми поруч. Дати контакти, як отримати правову допомогу у зручний для себе спосіб – як у центрі правової допомоги, так і дистанційно. Для того, щоб громадяни знали куди потрібно звернутись, в Одесі на тематику протидії насильства було розміщено 8 бордів та 10 сітілайтів з вказаним номером гарячої лінії системи БПД.

 

 

Також, ефективне надання правової допомоги у першу чергу залежить і від налагодженої комунікації між установами, які в межах своїх повноважень здійснюють захист постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Працівники системи БПД володіють інформацією про організації, які займаються цими питаннями, оскільки особи, які стали жертвами насильства мають безліч питань, на які потрібні швидкі відповіді. Скоординувати постраждалу особу щодо того куди та до кого їй необхідно звернутися це найперше, що має знати фахівець системи БПД оскільки окрім юридичної допомоги такі особи потребують соціальної, психологічної, медичної та інших видів допомоги.

Тому для забезпечення захищеного суспільства важливим є плідна співпраця членів координаційних рад з гендерних питань та проблем сім’ї до складу яких входять представники управлінь соцзахисту населення, центрів соціальних служб, служб у справах дітей, нацполіції, медустанов, системи БПД.

Фахівці Арцизького місцевого центру з надання БВПД Любов Іскендерова та Марія Осауленко входять до складу міждисциплінарних команд з питань організації соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

У Роздільнянському місцевому центрі з надання БВПД налагоджена співпраця із загальними службами підтримки осіб, постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі: працівники центру залучені до роботи координаційних рад з питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання домашньому насильству та/або насильства за ознакою статі, протидії торгівлі людьми, які створені при органах місцевого самоврядування.

В Ізмаїльському місцевому центрі з надання БВПД при державній установі «Центр надання соціальних послуг» Ренійської міської ради (де функціонує спеціалізована служба підтримки постраждалих осіб) діє консультаційний пункт. Налагоджена робота з мобільними бригадами соціально-психологічної підтримки постраждалих від насильства.

Між Одеським місцевим центром з надання БВПД та Громадською організацією «Громадський рух «Віра, Надія, Любов» укладено меморандум про співпрацю. В 2021 році на базі Реабілітаційного центру «Софія» відкрито консультаційний пункт доступу до БПД для жінок, які постраждали від насильства та перебувають в реабілітаційному центрі.

З Центром соціальних служб Одеської міської ради Одеський місцевий центр з надання БВПД співпрацює з 2020 року. Налагоджена співпраця з підпорядкованими Центру притулками та денними центрами, які надають допомогу постраждалим від домашнього насильства, зокрема з Центром допомоги жінкам (жінкам з дітьми), які постраждали від насильства. У вищезазначених установах неодноразово проводились виїзні консультаційні пункти.

Тому, якщо ви вважаєте, що ви чи ваші близькі зазнають домашнього насильства, або не впевнені і потрібна консультація, телефонуйте до нашого контакт-центру 0 800 213 103 та зупиніть насильство.

Інші сервіси для постраждалих від домашнього насильства:

  1. 1547 Урядовий контактний центр. Інформація, психологічна підтримка, реєстрація відповідного звернення до державних органів. Дзвінки безкоштовні, працює цілодобово.
  2. 116 123 (з мобільного) або 0 800 500 335 (зі стаціонарного) Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства. Інформація, соціально-психологічна та юридична підтримка. Дзвінки безкоштовні, працює цілодобово.
  3. Проєкт Розірви коло (https://rozirvykolo.org/) – інформація, поради, корисні контакти.