назад
12.12.22

Відбулися робочі зустрічі з адвокатами, які починають свою співпрацю із системою БПД у столиці

9 грудня в приміщенні правового клубу «PRAVOKATOR» відбулися зустрічі з адвокатами, які починають співпрацю з київськими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Зокрема, адвокати познайомились з керівництвом Регіонального центру з надання БВПД у місті Києві і детальніше дізналися про роботу системи БПД.

Перш за все директор Регіонального центру з надання БВПД у місті Києві Михайло Харін привітав адвокатів, які успішно пройшли ХІV конкурс з відбору адвокатів та залучатимуться до надання безоплатної вторинної правової допомоги, у команді професіоналів системи БПД міста Києва. Зазначивши, що маючи спільну місію, фахівці системи спільно з адвокатами, що з нею співпрацюють, захищають права людей, несуть правову інформацію навіть до найбільш незахищених категорій громадян.

Звернувшись до адвокатів як до партнерів, Михайло Харін розповів про основні принципи співпраці адвокатів з центрами надання БВПД, акцентувавши увагу на організаційних питаннях, зокрема щодо підписання контрактів. Крім цього, він презентував роботу центру в кримінальних провадженнях, розказав про юрисдикцію центрів з надання БВПД, про порядок видачі доручень і складення графіку чергувань.

Також він говорив про професійні виклики і нові завдання, що з’явилися в професійній діяльності правників в умовах воєнного стану та про пілотний проект щодо централізованого прийняття повідомлень про затримання, опрацювання постанов/ухвал про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії та призначення адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу затриманим, підозрюваним, обвинуваченим.

Про особливості надання безоплатної правової допомоги у цивільних справах та про роботу місцевих центрів розповіла заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві Тетяна Городенська. Вона акцентувала увагу на особливостях роботи клієнтами, які є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу.

В свою чергу, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Микола Личик говорив про стандарти якості, якими мають керуватися адвокати при наданні безоплатної вторинної правової допомоги затриманим, підозрюваним, обвинуваченим і засудженим у кримінальному процесі та суб’єктам права на таку допомогу у цивільному та адміністративному процесах, а також представництві інтересів потерпілих і свідків, які мають право на БВПД, у кримінальному процесі. Також, він звернув увагу на особливості прибуття адвоката до затриманих осіб під час дії воєнного стану та говорив про особливості оформлення процесуальних документів, які лягають в основу звітування адвоката та про негайне інформування про наявність підстав для припинення надання правових послуг.