назад

В Тернополі відбувся тренінг щодо надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми, експлуатації та ГЗН

З нагоди Всеукраїнського тижня права, Міжнародного дня прав людини та в рамках Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства» директор Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Ірина Хондогій та працівники системи БПД нашої області взяли участь у тренінгу, який відбувся в Тернополі за підтримки незалежного агентства федерального уряду США USAID, Міністерства закордонних справ Норвегії та Міжнародної організації з міграції ООН. Учасники заходу обговорювали тему виявлення, ідентифікації, перенаправлення та надання допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми, експлуатації та гендерно-зумовленого насильства.

Організатори тренінгу зупинилися на нормативно-правовій базі з протидії торгівлі людьми, представили проєкт щодо підвищення вразливості населення до потрапляння в ситуації торгівлі людьми, експлуатації та гендерно-зумовленого насильства в умовах війни. Під час заходу учасники переглянули відео «Навіть ти», ролики соціальної реклами «Тобою скористалися» та ознайомилися з методичними рекомендаціями щодо застосування критеріїв для виявлення осіб, що постраждали від торгівлі людьми, а також перенаправлення для забезпечення надання допомоги.

Із січня 2018 року особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, набули права на всі види БВПД. Ключові питання клієнтів – видача обмежувального припису, представництво у кримінальних та адміністративних справах, розірвання шлюбу та поділ майна подружжя, стягнення аліментів, визначення місця проживання дитини (дітей), позбавлення батьківських прав.

За словами Ірини Хондогій, з початку 2022 року юристи системи БПД Тернопільщини надали 95 консультацій з питань гендерної рівності, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми. Разом з тим, було прийнято 68 звернень на безоплатну вторинну правову допомогу з питань запобігання домашньому насильству.

Фахівці системи БПД нашої області систематично проводять правопросвітницькі заходи з питань гендерної рівності, протидії насильства в сім’ї, правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості і протидії торгівлі людьми. Клієнти повинні вміти розпізнавати насильство, знати яких форм воно буває та чітко розуміли алгоритм дій – що робити та куди звертатися по допомогу. Заходи проводяться як офлайн, так і онлайн у вигляді вебінарів, презентацій, флешмобів, відеороликів, відеоконсультацій тощо – підкреслила директорка Регіонального центру.

Постраждалі можуть звернутися до системи БПД та отримати послуги з представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами. Юристи/адвокати, що співпрацюють із системою БПД допомагають складати позовні заяви та інші процесуальні документи у кримінальних провадженнях, розпочатих за фактом вчинення даних кримінальних правопорушень.