назад

Закриття кримінального провадження

VasilevskaНа підставі доручення для здійснення захисту за особи, затриманої за підозрою у вчиненні злочину від 03.04.2014 року №006-000085 та доручення для здійснення захисту за призначенням від 22 квітня 2014 р. №006-0000351, виданого Житомирським обласним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, на здійснення захисту підозрюваного Червінського Віктора Володимировича, 16.05.1989 р.н., у кримінальному провадженні №12014060190000142, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13.03.2014 р.

Згідно обвинувального акту Червінський В.В. обвинувачувався у тому, що 18.03.2014 року близько 21 год. перебуваючи поблизу будинку №15 по вул. Шевченка в м.Коростишеві шляхом продажу збув легендованій особі за 900 грн. 0,025 грам наркотичної речовини – метадон. 03.04.2014 року перебуваючи у м. Києві повторно придбав у невстановленої слідством особи наркотичний засіб та близько 17 год. перебуваючи поблизу вул. Шевченка, 15 в м. Коростишеві збув легендованій особі за 1000 грн. 0,01169 грам вказаної вище наркотичної речовини.

Під час розгляду справи у суді першої інстанції обвинувачений свою вину не визнав в повному обсязі. Захисником було подано ряд клопотань щодо визнання доказів на підтвердження винуватості такими, що отримані з порушенням норм кримінального процесуального законодавства та норм, що регулюють порядок проведення оперативних закупок, а тому є неприпустимими та не могли бути покладені в основу вироку.

Проте вироком Коростишівського районного суду Житомирської області Червінського Віктора Володимировича, 16 травня 1989 року народження, визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.307 КК України та призначено покарання у виді 6 (шість) років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Ухвалою апеляційного суду Житомирської області від 07.04.2015 року апеляційні скарги обвинуваченого Червінського В.В. та адвоката Василевської О.А. задоволено частково. Вирок Коростишівського районного суду Житомирської області від 23 січня 2015 року змінено. Дії Червінського Віктора Володимировича, кваліфіковані судом за ч. 2 ст. 307 КК України, перекваліфіковано на ч. 2 ст. 309 КК України та призначено йому за ч.2 ст. 309 КК України покарання у виді 3 (трьох) років 6 місяців позбавлення волі. Строк покарання рахувати з 03.04.2014 року.

Скасовуючи вирок місцевого суду в частині кваліфікації дій Червінського В.В. за ч.2 ст. 307 КК України, апеляційний суд встановив, що висновки суду першої інстанції щодо доведеності вини Червінського В.В. у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 307 КК України не обґрунтовані у вироку суду та в даному кримінальному провадженні належними доказами. Фактично доказ вини Червінського В.В. у збуті наркотичних засобів по двох епізодах обвинувачення побудовані лише на показах закупника – легендованої особи Василенко О.Г, якій не був допитаний в судовому засіданні, а тому його покази можуть лише свідчити про те, що ним було придбано наркотичний засіб метадон, але за повної відсутності доказів у кого саме, відсутні джерела походження коштів, виділених на закупівлю. В матеріалах кримінального провадження та в реєстрі немає документа про проведення закупки «легендованою особою», її підбір та присвоєння їй імені «легендована особа». Також винуватість обвинуваченого Червінського В.В. у збуті наркотичної речовини ґрунтується на зібраних з порушенням діючого кримінально-процесуального законодавства доказах, що регулюють оперативну закупівлю наркотичних засобів.

При розгляді справи апеляційний суд, згрупувавши наведені у апеляціях обвинуваченого та захисту доводах по основним напрямам порушених питань, які стосувалися однобічності та неповноти досудового та судового слідства, невідповідність висновків суду фактичним обставинам справи, порушень вимог кримінально-процесуального закону, навів у своїй ухвалі суть зазначених у апеляціях доводів, ретельно їх перевірив, проаналізував та дав переконливу відповідь на кожен з них.

Так, визнавши, що винуватість обвинуваченого Червінського В.В. у збуті наркотичної речовини ґрунтується на зібраних з порушенням діючого кримінального процесуального законодавства доказах, апеляційний суд, відповідно до ст. 417 КПК України мав скасувати вирок і закрити кримінальне провадження. Однак, всупереч вимог ч. 4 ст. 404 КПК України апеляційний суд визнав Червінського В.В. винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 309 КК України, при цьому поза увагою апеляційного суду залишився той факт, що обвинувачення Червінського В.В. у незаконному придбанні 0,0092 г мета дону, його зберіганні, вчиненому повторно, особою, яка раніше вчиняла кримінальне правопорушення, в суді першої інстанції висунуто не було.

А тому враховуючи викладене вище, захисником було подано касаційну скаргу з вимогами скасувати ухвалу апеляційного суду.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 29.10.2015 року касаційну скаргу захисника задоволено, ухвалу апеляційного суду Житомирської області від 07.04.2015 року скасовано, кримінальне провадження закрито. Червінського В.В. постановлено звільнити з-під варти.