назад

Зустріч із членами громадської спілки «Спілка воїнів АТО Волині»

20190510 144105З якими проблемами зіштовхуються учасники бойових дій після повернення із ООС (АТО), які матеріально-побутові та соціальні гарантії для вказаних осіб передбачені чинним законодавством та який механізм їх забезпечення. На ці та інші правові питання поспілкувалася фахівець Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Лиса під час зустрічі з членами громадської спілки «Спілка воїнів АТО Волині» 10 травня 2019 року. Захід відбувся у межах тематичного тижня права системи БПД.

Присутніх поінформовано про пільги, які надаються учасникам бойових дій відповідно до законодавства України.

Так, учасники бойових дій мають право на безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів; першочергове безплатне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів); безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування; безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду – також електронного квитка, який видається на безоплатній основі; використання чергової щорічної відпустки у зручний для них час, а також одержання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 календарних днів на рік та інші пільги передбачені ст. 12 Закону України « Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»

З присутніми обговорено проблеми, які виникають при реалізації гарантованих їм прав та шляхи їх вирішення. Зокрема, у атовців Волині виникають значні труднощі при отриманні земельних ділянок, які гарантовані їм п. 14 ч. 1 ст. 12 ЗУ « Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Спеціалістом місцевого центру наголошено, що учасники ОСС (АТО) мають право на отримання безоплатної правової допомоги, зокрема на отримання таких правових послуг як: правові консультації, захист та здійснення представництва в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Наприкінці заходу військовослужбовці отримали інформаційні матеріали про систему безоплатної правової допомоги, буклети на тему: «Пільги учасникам бойових дій та особам прирівняним до них» та «Забезпечення учасників бойових дій ліками та лікарськими засобами», а також тематичні посібники «АТО: захист прав та законних інтересів військовослужбовців та членів їх сімей”.

Довідково:

Луцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Прогресу, 7, тел. (0332) 77-07-17, е-mail: lutsk1.volyn@legalaid.lt.ua

Єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103 (безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів).