назад

Відшкодування матеріальної шкоди

До Козятинського МЦ за захистом своїх законних прав та інтересів звернувся громадянин М. Для представництва його інтересів у суді першої інстанції був призначений захисник Богдан Заєць.

Громадянин М. розповів адвокату, що у нього було украдено кредитну картку банку та знято з неї грошову суму у розмірі 17 тисяч 800 гривень. Відповідно адвокатом було надано допомогу щодо складення цивільного позову до суду щодо відшкодування матеріальної шкоди громадянину М.

У день судового засідання громадянин М. не з’явився, а його інтереси в суді відповідно представляв адвокат Богдан Заєць. У суді було заслухано обвинуваченого громадянина Б., який вину визнав повністю та зобов’язується відшкодувати повністю завдану матеріальну шкоду громадянину М.

Дослідивши зібрані по справі докази у їх сукупності, суд вважає доведеною вину обвинуваченого у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 357 КК України, тобто викрадення офіційного документа, вчинене з корисливих мотивів та ч.1 ст. 185 КК України, тобто таємне викрадення чужого майна (крадіжка).

Крім того, суд враховує, що відповідно до ст.50 КК України покарання є заходом примусу та полягає в передбаченому законом обмеженні прав та свобод засудженого та у відповідності до ч.2 ст.50 КК України має на меті не тільки кару а й виправлення засудженого, запобіганню вчиненню нових злочинів.

Суд також враховує характер та ступінь суспільної небезпеки скоєного, так і особу обвинуваченого, який усвідомив свою вину та щиро розкаявся у скоєному. Дані обставини суд відносить до обставин, що пом’якшують покарання. Суд також враховує те, що він раніше не судимий, у лікаря-психітра та нарколога не перебуває.

Враховуючи ту обставину, що громадянин Б. вчинив два злочини, тому остаточне покарання слід призначити шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим на підставі ч.1 ст. 70 КК України.

Відповідно до вищезазначего, суд ухвалив:

  • визнати винним громадянина Б. у скоєнні кримінального правопорушення та призначити остаточне покарання шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим покаранням на підставі ч.1 ст. 70 КК України у вигляді 2 років позбавлення волі;
  • на підставі ст. 75 КК України звільнити громадянина Б. від відбування основного покарання у вигляді позбавлення волі, з випробуванням, встановити іспитовий строк терміном на 1 рік.

На підставі ст. 76 КК України покласти обмеження визначені п. п. 1, 2 ч.1 ст. 76 КК України:

1) періодично з’являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації  про зміну місця проживання, роботи та навчання.

Іспитовий строк обчислювати з моменту винесення вироку та стягнути з громадянина Б . на користь громадянина М. 17 800 грн. матеріальної шкоди, а також судовий збір 768,40 грн.