назад

Суд захистив право матері загиблого учасника бойових дій на одноразову виплату грошової допомоги

Громадянинка С. звернулась до Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, щоб захистити своє право щодо призначення та виплати їй як матері загиблого учасника бойових дій одноразової грошової допомоги.

Для надання безоплатної вторинної правової допомоги клієнтці Центром видано доручення адвокату Ользі Пилипів.

Адвокатом зроблено ряд запитів та складено позовну заяву про визнання протиправним та скасування рішення в частині відмови у призначенні одноразової грошової допомоги та зобов’язання вчинити певні дії.

На обґрунтування позовних вимог зазначено, що син клієнтки є  загиблий військовослужбовець, учасник бойових дій АТО, смерть якого, на її переконання, настала внаслідок нещасного випадку, що мав місце в період проходження ним військової служби. Відтак, вона має право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги у зв’язку із загибеллю сина згідно Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Однак, рішенням Комісії Міністерства оборони України з розгляду питань, пов’язаних із призначенням і виплатою одноразової грошової допомоги та призначенням компенсаційних сум про призначення позивачу одноразової грошової допомоги їй відмовлено в призначенні такої допомоги у зв’язку з тим, що на час смерті учасник бойових дій не був військовослужбовцем. Вважає, що таке рішення є протиправним та прийнято з порушенням вимог ст.16-2 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей», Порядку затвердженого  Постановою Кабінетом Міністрів України (№975 від 25 грудня 2013) року  та  Наказу Міністерства Оборони України (№530 від 14 серпня 2014 року).

Варто зазначити, що рішенням Львівського окружного адміністративного суду адміністративний позов задоволено повністю. Визнано протиправним та скасовано рішення засідання комісії Міністерства оборони України з розгляду питань, пов’язаних із призначенням і виплатою одноразової грошової допомоги та компенсаційних сум, яким відмовлено в призначенні одноразової грошової допомоги батькам померлого. Зобов’язано Міністерство оборони України провести нарахування та виплатити позивачу одноразову грошову допомогу як матері померлого внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби у розмірі 750-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законодавством для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Рішення суду першої інстанції мотивоване тим, що станом на день смерті, син позивачки перебував на військовому обліку у Стрийському ОМВК, а тому громадянка С. має право на призначення та виплату одноразової грошової допомоги, у зв’язку із смертю свого сина, внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням ним обов’язків військової служби, у розмірі 750-кратного прожиткового мінімуму, встановленого     законом     для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Не погодившись з прийнятим рішенням, Міністерство оборони України подало апеляційну скаргу, в якій просило скасувати оскаржуване рішення та прийняти нове, яким в задоволенні адміністративного позову відмовити повністю.

Доводи апеляційної скарги обґрунтовує тим, що оскаржуване рішення є незаконним та необґрунтованим, прийняте з порушенням норм права, що призвело до неправильного вирішення справи. Зокрема, зазначає, що синові громадянки С. була встановлена ІІІ група інвалідності у зв’язку з пораненням, контузією, захворюванням, пов’язаним з виконанням обов’язків військової служби, і він був направлений на військовий облік як особа, яка брала участь у бойових діях та стала інвалідом під час проходження військової служби, а не як загиблий військовослужбовець, військовозобов’язаний та резервіст із списків особового складу військової частини.

В судовому засіданні позивач та її представник щодо апеляційної скарги заперечили, просили залишити в силі рішення суду першої інстанції.

Так, адвокатом Ольгою Пилипів до суду було подано докази, що сержант С.Р., приймав безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та її територіальної цілісності України в районах проведення антитерористичної операції Луганської та Донецької областей.

Випискою з історії хвороби ГУ «Інституту патології хребта та суглобів імені професора М.І.Ситенка» стверджується факт того, що захворювання, пов’язане із захистом Батьківщини. Також вищевказаний факт підтверджується і довідкою Військової частини В2278 про обставини травми.

Згідно з Витягом протоколу засідання Військово-лікарської комісії Західного регіону по встановленню причинного зв’язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв, захворювання сержанта С.Р. послужило причиною смерті, – травма, захворювання і причина смерті, так, пов’язані із захистом Батьківщини.

Відтак, апеляційну скаргу Міністерства оборони України залишено без задоволення, а рішення Львівського окружного адміністративного суду – без змін.