назад
26.02.14

1 та 2 березня відбудеться продовження тренінгу для адвокатів-тренерів «Дії захисника під час судового провадження»

BPD1-2 березня 2014 року відбудеться друга частина тренінгу «Дії захисника під час судового провадження» для адвокатів-тренерів/модераторів обміну досвідом між адвокатами, які надають безоплатну правову допомогу, організований Координаційним центром з надання правової допомоги спільно з Американською асоціацією юристів Ініціатива з верховенства права (ABA ROLI). Перша частина тренінгу проходила протягом 1-3 лютого 2014 року.

Запланований тренінг передбачає підготовку базових презентацій, які демонструватимуться під час проведення каскадних тренінгів у регіонах, на основі підготовлених особисто кожним адвокатом-тренером презентацій з визначених наперед тем: «Роль захисника на окремих етапах судового провадження» та «Окремі питання доказування під час судового провадження». Крім того, під час тренінгу адвокати-тренери відпрацьовуватимуть низку практичних завдань (сценаріїв), які також використовуватимуться в ході каскадних тренінгів.

Тренерами виступають американські прокурори Мері Батлер і Джефрі Коул (Департамент юстиції США), Ліза Руссо, адвокат (Американська асоціація юристів) та Віталій Касько (адвокат, національний експерт Ради Європи).

Після завершення тренінгу для адвокатів-тренерів, протягом березня – квітня 2014 року відбудуться каскадні тренінги у регіонах України за відповідною темою.

Попередні каскадні тренінги, темами яких були «Дії захисника при затриманні особи за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення» та «Дії захисника при вирішенні питання про обрання, продовження скасування або зміну запобіжного заходу», відбулися у вересні – листопаді 2013 року. Їх проводили 43 тренери, сертифіковані Експертною радою при Національній асоціації адвокатів України за поданням Координаційного центру.

Участь у 73 проведених каскадних тренінгах взяли 1203 адвоката, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом. Вони отримали відповідні сертифікати за формою, затвердженою Радою адвокатів України. Крім того, за темами проведених каскадних тренінгів підготовлено і видано накладом по 2,5 тис. примірників методичні рекомендації для адвокатів щодо здійснення захисту, гарантованого державою.

Довідково:

Мережа обміну досвідом сформована групою адвокатів-тренерів/модераторів обміну досвідом між адвокатами, які надають БВПД, яка включає 60 адвокатів, відібраних в результаті відкритого конкурсу, участь у якому взяли участь близько 200 адвокатів, які надають БВПД.

Система підвищення кваліфікації є дворівневою і передбачає регулярне проведення тренінгів для адвокатів-тренерів, а вже ними – одночасне проведення в усіх регіонах України каскадних тренінгів для всіх адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Кожен тренінг для адвокатів-тренерів є 3-4-денним, проводиться досвідченими вітчизняними та іноземними фахівцями-практиками, обов’язково включає предметну і методичну складову, а також перевірку викладу матеріалу кожним адвокатом-тренером.

Усі каскадні тренінги є 1-2-денними, проводяться у невеликих групах до 30 осіб і включають представлення основного матеріалу з обов’язковим використанням мультимедійних презентацій та колективну роботу над розв’язанням практичних завдань.

За кожною темою тренінгу готуються, обговорюються під час тренінгів, доопрацьовуються з урахуванням таких обговорень, видаються та безкоштовно розповсюджуються серед адвокатів спеціальні методичні рекомендації.

Важливою умовою є участь в усіх тренінгах усіх адвокатів, які надають БВПД в усіх регіонах України. Це є запорукою застосування єдиних підходів, узгодження між адвокатами спільних стандартів, загальної стратегії і тактики захисту, гарантованого державою.