назад

2016 рік: яким він був для Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області

19.01.2017 - press 219 січня 2017 року у Головному територіальному управлінні юстиції у Житомирській області відбулася прес-конференція за участі начальника ГТУЮ у Житомирській області Олександра Грабара, першого заступника начальника ГТУЮ Ірини Волошиної, заступника начальника ГТУЮ з питань державної реєстрації – начальника Управління державної реєстрації ГТУЮ Валентина Залізнюка, заступника начальника ГТУЮ з питань державної виконавчої служби – начальника Управління державної виконавчої служби ГТУЮ Петра Данилишина, директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Олександра Гербеди. 

Під час зустрічі з місцевими ЗМІ не тільки прозвітували про роботу, виконану у 2016 році, але й обговорили зміни та їх позитивні наслідки, новації у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

На початку очільник ГТУЮ у Житомирській області Олександр Грабар зазначив, що минулий рік пройшов за принципом «Сказано-зроблено», ініційованим Міністром юстиції України Павлом Петренком.

19.01.2017 - press 3 19.01.2017 - press 1

Було завершено реформу реєстрації у сфері нерухомості та бізнесу та передано відповідні повноваження місцевій владі, нотаріусам та акредитованим суб’єктам. Також у 2016 році перейшла в розряд постійно діючих ініціатив з видачі свідоцтва про народження дитини безпосередньо у пологових будинках.

З листопада 2016 року в Житомирі запроваджено надання спільно з Житомирською міською радою такої адміністративної послуги, як реєстрація місця проживання дитини одночасно з реєстрацією її народження в пологовому будинку.

«Завдяки нововведень у сфері  виконавчої служби в Україні запроваджується інститут приватних виконавців, які почнуть працювати у другому кварталі цього року. У нинішньому році серед пріоритетів залишається продовження реалізації судової реформи і реформи виконання судових рішень», – констатував Олександр Грабар.

Як зазначив під час прес-конференції директор Регіонального центру Олександр Гербеда, продовжується розширення найбільшого соціального проекту Уряду – надання безоплатної правової допомоги населенню. З 1 вересня 2016 року розпочали роботу 19 бюро правової допомоги у Житомирської області.

Також він зауважив, що у 2016 році більше 5 тис. громадян скористалися послугами безоплатного адвоката. Більше 10 тис. громадян звернулися до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги за юридичною консультацією.

З моменту відкриття бюро понад 5 тис. громадян, які живуть у віддалених районах Житомирської області, отримали кваліфіковані юридичні консультації.

Внаслідок здійснення якісного захисту громадян у кримінальному судочинстві адвокатів, які надають безоплатну втоинну правову допомогу, досягнули значних позитивних результатів:

  • 6 виправдувальних вироків;
  • закрито 1 кримінальне провадження по обвинуваченню особи у скоєнні тяжкого злочину;
  • у 176 кримінальних провадженнях обвинуваченого було звільнено від відбування покарання з випробуванням (ст.ст.75, 79, 104 КК України);
  • у 66 кримінальних провадженнях вироком суду було призначено найменш суворе з передбачених відповідною статтею особливої частини КК України альтернативних покарань або більш м’яке покарання, ніж передбачено законом (ст.69 КК України);
  • у 124 кримінальних провадженнях було призначено мінімальних строк покарання.

Протягом 2016 року до місцевих центрів та бюро правової допомоги частіше громадяни зверталися з наступних питань: з питань соціального забезпечення 3 268  (32 %), іншого цивільного права 1 111 (11%), сімейного 1 242 (12%), спадкового 971 (9%), з інших питань 930 (9%), земельного 775 (7%), житлового 605 (6%), трудового 450 (3%), з питань виконання судових рішень 355 (3%), адміністративного 315 (3%), договірного 286 (3%),  та з неправових питань 109 (2%) від загальної кількості.

«З 5 січня 2017 року набрали чинності зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», згідно яких розширено коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Зокрема, внутрішньо переміщенні особи; особи, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб; особи, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; учасники бойових дій та іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»», – відмітив директор Регіонального центру з надання БВПД.