назад
02.08.19

30 липня – Всесвітній день протидії торгівлі людьми

Торгівля людьми є однією із сфер кримінального бізнесу, що розвивається найбільш швидкими темпами. Ступінь суспільної небезпеки цього явища, вимагає спільних дій державних установ як на всеукраїнському, так і на місцевому рівнях. З метою  протидії торгівлі людьми, Звенигородське бюро правової допомоги Смілянського МЦ БВПД налагодило співпрацю з Сектором у справах сім’ї, молоді та спорту Звенигородської райдержадміністрації.
Під час робочої зустрічі 30 липня 2019 фахівцями був обговорений Порядок взаємодії суб’єктів які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, затверджений постановою КМУ від 22.08.2012 №783 та досягнута домовленість у проведенні спільних заходів у сфері протидії торгівлі людьми починаючи з вересня 2019 року (проведення спільних семінарів для соціальних педагогів навчальних закладів, лекцій, круглих столів, тощо).
Учасники зустрічі обговорили питання захисту вразливих категорій осіб, які залежно від життєвих умов, мають більше шансів стати жертвою торгівлі людьми та потрапляють у так звану «групу ризику». До основних груп ризику належать:

  • незаміжні жінки та одинокі матері;
  • особи, які стали жертвами насильства в сім’ї;
  • трудові мігранти;
  • особи з проблемами здоров’я
  • особи, які користуються послугами шлюбних агентств;
  • особи, які займаються проституцією;
  • особи, які працюють в модельній сфері;
  • молодь (зокрема діти вулиці, діти з асоціальних сімей, які вчиняли правопорушення або самі ставали жертвами злочинів).

Сучасне рабство має такі форми:

  • Примусова праця: будь-яка робота чи послуги, які люди змушені робити проти своєї волі під загрозою покарання
  • Борг: найпоширеніша у світі форма рабства, коли люди позичають гроші, які вони не можуть повернути, і зобов’язані працювати, аби виплатити борг, проте не контролюють умови своєї зайнятості та боргу
  • Торгівля людьми: включає транспортування, вербування чи приховування людей з метою експлуатації з використанням насильства, погроз чи примусу
  • Рабство за походженням: люди народжуються в рабстві через те, що їх рідні були захоплені й поневолені; вони залишаються в рабстві за походженням
  • Дитяче рабство: багато людей часто плутають дитяче рабство з дитячою працею, але це набагато гірше. Хоча дитяча праця шкідлива для дітей і перешкоджає їхній освіті та розвитку, дитяче рабство виникає, коли дитину експлуатують заради отримання вигоди. Ця категорія може включати торгівлю дітьми, дітей-солдатів, шлюб з дітьми та домашнє рабство дітей
  • Вимушений та ранній шлюб: коли хтось одружений проти волі та мусить залишатися у шлюбі.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про протидію торгівлі людьми», боротьба з торгівлею людьми є невід’ємною складовою частиною діяльності органів Національної поліції по боротьбі із злочинністю, які, зокрема, здійснюють заходи щодо виявлення злочинів торгівлі людьми, осіб, які постраждали від торгівлі людьми, встановлення осіб – торгівців людьми та притягнення їх до відповідальності шляхом реалізації організаційних, оперативно-розшукових, адміністративно-правових, процесуальних, аналітично-дослідницьких, інформаційних та інших заходів. Водночас, протидія торгівлі людьми є справою, успіх у якій залежить від об’єднання зусиль всього суспільства.
Після проведення зустрічі, фахівці повели вуличне інформування жителів м. Звенигородка в рамках проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО» на тему: «Права особи, яка постраждала від торгівлі людьми».