назад

Аби отримати належне бабуся дійшла до апеляційного адміністративного суду

1464678185 aЗгідно вимог ст. 6-4 Закону України “Про жертви нацистських переслідувань” дружинам (чоловікам) померлих інвалідів, зазначених у ст. 6-2 цього Закону, які не одружилися вдруге, пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються на 25% прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність. Дружинам (чоловікам) померлих інших жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, пенсії або щомісячне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються на 10% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.   

9 серпня 2016 року Першим запорізьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги було видано доручення № МЦ1-311 адвокату Ірині Жовніренко на складання апеляційної скарги на рішення Шевченківського районного суду м. Запоріжжя.


В порушення вимог зазначеної норми Закону управлінням Пенсійного фонду України в Шевченківському районі місцевій жителькі Запоріжжя, яка втратила працездатність, безпідставно не було підвищено розмір пенсії на 25%, незважаючи на те, що вона з 15.12.2008 року отримувала призначену їй пенсію по втраті годувальника померлого чоловіка, який за життя мав статус малолітнього в’язня, прирівняного до учасників бойових дій та був інвалідом загального захворювання ІІ групи.                                                                                                                                                                                                                                                       Постановою Шевченківського районного суду дії управління ПФУ в Шевченківському районі визнано правомірними, незважаючи на наявність в матеріалах справи достатніх доказів для задоволення позовних вимог жінки.   

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          В зв’язку з цим адвокатом Іриною Жовніренко було підготовлено та направлено до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду мотивовану апеляційну скаргу на постанову Шевченківського районного суду.       

                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Внаслідок правильно побудованій адвокатом системі доказування незаконності дій відповідача при складанні апеляційної скарги, Дніпропетровським апеляційним адміністративним судом скаргу було задоволено в повному обсязі та визнано протиправною бездіяльність управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Запоріжжя щодо не нарахування жінці пенсії з підвищенням її на 25% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність відповідно до ст. 6-4 Закону України ”Про жертви нацистських переслідувань” та зобов’язано здійснити нарахування пенсії з підвищенням її на 25% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність відповідно до ст. 6-4 Закону України” Про жертви нацистських переслідувань” з 03.12.2015 року.

Для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися безпосередньо до:

Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 2-й поверх, тел. (061) 764-60-77.