назад

Адміністративна реформа на Львівщині

47687882 712066975842636 7428992674054537216 n

5 грудня відбулась зустріч представника Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Львівській області Ореста Шота з працівниками Львівського Центру розвитку місцевого самоврядування – Зиновієм Сіриком, Дарою Зубрицькою, Андрієм Гнидою, Оленою Орач та іншими, на якій було обговорено стан реалізації Адміністративної реформи в Україні, і, зокрема, на Львівщині, а також механізми посилення співпраці, в частині правового забезпечення мешканців територіальних громад під час проведення реформи децентралізації влади.

Учасники підвели певні підсумки своєї роботи та намітили кроки для подальшої співпраці.

Як відомо, станом на сьогодні на території Львівщини вже створено 40 ОТГ, у 5 (п’яти) з яких, 23 грудня 2018 року мають відбутися перші місцеві вибори.

Вибори пройдуть у Бібрській міській об’єднаній територіальній громаді, Зимноводнівській сільській об’єднаній територіальній громаді, Лопатинській селищній об’єднаній територіальній громаді, Меденицькій селищній об’єднаній територіальній громаді та Радехівській міській об’єднаній територіальній громаді.

Необхідно зазначити, що учасниками зустрічі відзначено активну участь у роботі з підготовки та створення ОТГ місцевих центрів з надання безоплатної правової допомоги, зокрема, Стрийського.

Місцеві центри спільно з представниками місцевої влади, ГТУЮ, Львівського Центру розвитку місцевого самоврядування та іншими партнерами організовують зустрічі з роз’ясненням механізмів реформи та очікуваннями, за результатами її завершення.

Громади нарешті мають стати справді спроможними.

Процес реформування не завершується фактом створення ОТГ. Різними інституціями, у т.ч. і державними ведеться постійних моніторинг діяльності створених ОТГ.

47571707 1219636951520187 1310043975368835072 nЕкспертами з фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні представлено, за розробленими обґрунтованими критеріями, аналіз 665 бюджетів ОТГ у розрізі всіх областей, який є важливим матеріалом для вивчення та порівняння результатів фінансової діяльності, як з сусідніми громадами, так і з громадами інших областей.

Учасники зустрічі звернули увагу на те, що мешканці об’єднаних громад вже отримують можливість вирішувати питання на місцях, оскільки в результаті проведення реформи, більшість питань, які турбують людей є компетенцією місцевої влади. Це питання і у сфері медицини, освіти, адміністративних та інших послуг. І на це місцева влада має відповідні кошти і несе відповідальність. І головне, що мешканці ОТГ мають реальну можливість впливу на виконання владою її функцій.

Інформацію щодо правових аспектів створення та діяльності ОТГ можна отримати у будь-якому бюро чи місцевому центрі області.

Контакти Центрів знаходяться за посиланням:

http://lviv.legalaid.gov.ua/ua/mistsevi-tsentry-z-nadannia-bezoplatnoi-vtorynnoi-pravovoi-dopomohy