назад
18.12.18

«Адміністративна та кримінальна відповідальність неповнолітніх. Відповідальність батьків»: правова година для школярів

Чорнобаївське БПД  214 грудня 2018 року з нагоди відзначення Всеукраїнського тижня права керівником Чорнобаївського бюро правової допомоги Інною Копійкою спільно з представниками Чорнобаївського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Черкаській області проведено правову годину на тему «Адміністративна та кримінальна відповідальність неповнолітніх. Відповідальність батьків».

У ході заходу наголошено, що відповідно до статті 9 Кодексу України про адміністративні правопорушення, адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.     

Адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного правопорушення шістнадцятирічного віку.

Підставою для кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад злочину. Злочином є суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб’єктом злочину.

Суб’єктом злочину є фізична осудна особа, тобто яка під час вчинення злочину могла усвідомлювати свої дії (бездіяльність) і керувати ними та якій до вчинення злочину виповнилося шістнадцять років.

Разом з тим в ч. 2 ст. 22 Кримінального кодексу України передбачений так званий знижений вік з якого може наставати кримінальна відповідальність. У ній, зокрема, зазначається, що особи, які вчинили злочин у віці від чотирнадцяти до шістнадцяти років, підлягають кримінальній відповідальності за вчинення низки злочинів, таких як умисні вбивства, спричинення тяжких тілесних ушкоджень, зґвалтування, крадіжки, грабежу, розбою, хуліганства тощо.

Чорнобаївське БПД  1