назад
09.03.17

Адресна допомога – дієвий механізм отримання безоплатної вторинної правової допомоги

big pravo

За загальним правилом, коли певній особі потрібна безоплатна вторинна правова допомога (послуги адвоката за рахунок держави), вона має особисто звернутись до місцевого центру або бюро правової допомоги свого району та подати відповідне звернення.

Проте, не кожен, хто дійсно потребує такої допомоги, має таку можливість з огляду на певні об’єктивні обставини (переважно пов’язані з вадами здоров’я). Для цього Першим полтавським МЦ з надання БВПД впроваджено в своїй роботі так звану «адресну допомогу».

Відповідно до п. 11 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», право на безоплатну вторинну правову допомогу (представництво інтересів особи в суді та складання документів процесуального характеру) згідно з цим Законом та іншими законами України мають особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку.

До Першого полтавського МЦ з надання БВПД звернулись родичі громадянина П., та повідомили, що останній знаходиться в Полтавській обласній клінічній психіатричній лікарні ім. О.Ф. Мальцева та щодо нього розглядається питання про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку. Останній має право на безоплатну правову допомогу та потребує її, проте самостійно прийти до місцевого центру, щоб оформити звернення не має змоги.

Фахівцями Першого полтавського МЦ з надання БВПД було здійснено виїзд за місцем перебування заявника, було прийнято звернення та надано адвоката за рахунок держави, що в подальшому забезпечить громадянину П. рівність в судовому процесі шляхом надання кваліфікованої безоплатної правової допомоги адвоката.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка 2,  тел. (0532) 50-27-22. Перший полтавський місцевий обслуговує Подільський район м. Полтави.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги –0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.