назад
17.07.18

Адресна допомога надавалася у Чернігівському пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства

37403499 1738443576193637 7398926936614895616 nСьогодні, 17 липня, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко спільно з керівником Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Олегом Трейтяком надали адресну допомогу у Чернігівському пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні Державної міграційної служби України (далі – ПТПІ).

В межах заходу Ірина Протченко розповіла працівникам ПТПІ про систему безоплатної правової допомоги та зосередила увагу на проблемах щодо надання адвокатами послуг в конкретних ситуаціях.

Вона підкреслила, що відповідно до пункту 8 частини першої статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають особи, на яких поширюється дія Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту», – на всі види правових послуг, передбачені частиною другою статті 13 цього Закону, до моменту прийняття рішення про надання статусу біженця та у разі, якщо особа оскаржує рішення щодо статусу біженця.

Також Ірина Протченко зазначила, що згідно підпункту 4 пункту 5 Методичних рекомендацій щодо організації надання безоплатної вторинної правової допомоги місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, затверджених наказом Координаційного центру з надання правової допомоги від 26 червня 2015 року № 160 у разі звернення до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту», до звернення додаються:

– паспорт або інший документ, що посвідчує особу (у разі наявності);
– довідка про звернення за захистом в Україні;
– рішення про задоволення/відхилення/залишення без розгляду скарги на рішення органу міграційної служби про відмову в прийнятті заяви про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, або про відмову в оформленні документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту (у разі наявності).

Учасники зустрічі обговорили робочі та практичні питання щодо отримання безоплатної вторинної правової допомоги особами, на яких поширюється дія Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту».

Після завершення зустрічі, в приміщенні ПТПІ були залишили інформаційні буклети системи безоплатної правової допомоги та «Я МАЮ ПРАВО».

Нагадаємо, що в Україні працюють два пункти тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні Державної міграційної служби України : на Волині та на Чернігівщині. ПТПІ є державними установами, що призначені для тимчасового утримання іноземців та осіб без громадянства у разі, коли вони не виконали в установлений строк без поважних причин рішення про примусове повернення або є обґрунтовані підстави вважати, що вони ухилятимуться від виконання такого рішення, або прийнято адміністративним судом постанову про їх примусове видворення за межі України, або вони прибули на територію України відповідно до міжнародних договорів про реадмісію, або не мають законних підстав для перебування на території України і підлягають примусовому видворенню за її межі. Пункт розташований у с.Розсудів Ріпкинського району Чернігівської області, діє з липня 2008 року і розрахований на утримання 208 осіб.

За правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області за адресою: м.Чернігів, вул. П’ятницька, 39, оф. 711, тел: (0462) 651-477, E-mail: office.chernihiv@legalaid.cn.ua

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.