назад

Адресна правова допомога – на Камінь-Каширщині

Забезпечити рівноцінний доступ громадянам до безоплатної правової допомоги. Саме такою є мета візиту фахівців Камінь-Каширського бюро правової допомоги до відділення стаціонарного догляду для постійного проживання у м. Камінь-Каширський. Так, 23 жовтня 2019 року, юристи Камінь-Каширського бюро правової допомоги надали консультації громадянам, які не мють можливості самостійно відвідати бюро правової допомоги, по спадковому праву, а саме розповіли алгоритм дій передачі спадкового майна за заповітом.

Наголосили на тому, що заповіт має бути особисто підписаний заповідачем, якщо особа у зв’язку з хворобою або фізичною вадою не може підписати власноручно, за її дорученням текст правочину у її присутності підписує інша особа. Підпис іншої особи на тексті правочину, що посвідчується нотаріально, засвідчується нотаріусом або посадовою особою, яка має право на вчинення такої нотаріальної дії, із зазначенням причин, з яких текст правочину не може бути підписаний особою, яка його вчиняє. Заповіт має бути посвідчений нотаріусом або іншими посадовими, службовими особами, що визначені законодавством та підлягає державній реєстрації у Спадковому реєстрі в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України. За Цивільним кодексом України такий вид заповіту має назву «Заповіт посвідчений при свідках».

Таким чином, за бажанням заповідача його заповіт може бути посвідчений при свідках. Якщо заповідач внаслідок фізичної вади позбавлений можливості самостійно прочитати заповіт, то посвідчення такого заповіту має здійснюватися не менш як при двох свідках. Свідком може бути особа тільки з повною цивільною дієздатністю. 

Під час зустрічі серед присутніх були поширені буклети із циклу «Я МАЮ ПРАВО!» та про систему безоплатної правової допомоги в Україні.