назад
18.05.17

Адресна правова допомога в дії

adresna17.05

17 травня 2017 року заступник начальника відділу правової інформації та консультацій Другого полтавського місцевого центру з надання БВПД Анастасія Гречка надала адресну безоплатну правову допомогу з питання щодо встановлення права власності на спадкове майно громадянину з обмеженими фізичними можливостями, який не має змоги особисто прибути до місцевого центру. Адресна правова допомога для таких категорій громадян активно практикується Другим полтавським місцевим центром з надання  безоплатної вторинної правової допомоги.

 

Під час зустрічі фахівець центру роз’яснила порядок отримання безоплатної вторинної правової допомоги, вивчила надані клієнтом документи та прийняла звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.  В подальшому за поданим зверненням буде прийнято рішення про надання БВПД та видано доручення для адвоката, який безпосередньо допоможе вирішити питання.

Оскільки, для того, щоб оформити спадщину необхідно подати заяву про прийняття спадщини до нотаріуса в шестимісячний термін. Разом із заявою спадкоємець повинен подати певний пакет документів, наприклад: свідоцтво про смерть спадкодавця (оригінал та копія) та виписку з будинкової книги, довідку з останнього місця проживання спадкодавця; паспорт спадкоємця; правовстановлюючі документи на все успадковане майно (тобто документи, що підтверджують, що власником спадкового майна на момент смерті справді був померлий (договори дарування, купівлі-продажу, передачі житла у власність і т.д.). Спадкування за законом зобов’язує спадкоємців подати також документи, що підтверджують спорідненість зі спадкодавцем (свідоцтво про народження / усиновлення, про шлюб).

Відповідно до ст. 67Закону України «Про нотаріат»свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою всіх спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, встановленому цивільним законодавством. Якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розглядові у позовному провадженні.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку. Без звернення спадкоємців до нотаріальної контори за одержанням свідоцтва про право на спадщину збільшується ймовірність порушення прав інших осіб, спадкоємців за заповітом, спадкоємців, які прийняли спадщину. Відповідно до ч. 1 ст. 1298Цивільного кодексу Українисвідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців із часу відкриття спадщини, тому спір про спадкування може бути вирішений лише після закінчення цього строку.

Повідомляємо, що реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть, звернувшись до Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги, що розташований за адресою: м. Полтава,  вул. Європейська (Фрунзе), 37/40, тел.: 56-02-88, тел. гарячої лінії 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).