назад
12.06.18

Адвокат Білоцерківського місцевого центру домігся перерахунку заробітної плати для ліквідатора Чорнобильської АЕС

     На сьогодні набирає обертів позитивна судова практика за позовами осіб які безпосередньо приймали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, у справах щодо неправомірності дій органів Пенсійного фонду та зобов’язання останніх вчинити дії щодо перерахунку розміру пенсії.
    Так, до Білоцерківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин Л., який працював у Чорнобильській зоні, є ліквідатором, інвалідом І групи довічно у зв’язку із захворюванням, пов’язаним із роботами по ліквідації аварії на ЧАЕС та отримує пенсійне забезпечення у Білоцерківському об’єднаному управлінні ПФУ Київської області.

     Громадянин Л. у травні 1986 року, працював у зоні відчуження за відрядженням від ПрАт “Богуславська сільгосптехніка”, внаслідок чого отримав велику дозу опромінення та інвалідність.
       Громадянин Л. вимагав зобов’язати ПрАТ “Богуславська сільгосптехніка” зробити перерахунок заробітної плати за виконання робіт по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та видати йому довідку за формою, встановленою Міністерством соціального захисту населення України, у якій вказати, що ним було відпрацьовано 01.06.1986 у третій зоні небезпеки 14 годин (кратність 4), 02.06.1986 у третій зоні небезпеки – 13 годин (кратність 4), 03.06.1986 у другій зоні небезпеки – 13 годин (кратність 3), 04.06.1986 у другій зоні небезпеки – 14 годин (кратність 3), виходячи із годинної тарифної ставки для шестигодинного робочого дня встановленого в зоні відчуження, доплати за роботу в надурочний час з урахуванням перших двох годин в полуторному розмірі, а наступні години в подвійному розмірі, доплати за роботу у вихідний день 01.06.1986, доплати за класність в розмірі 25% премії в розмірі 60%, і збереженого середньомісячного заробітку за основним місцем роботи.
       Центром прийнято рішення про надання безоплатної вторинної допомоги та видано доручення адвокату Божку М.І. Отримавши доручення, останній зустрівся з клієнтом, роз’яснив його права, отримав повну інформацію по суті справи.
    Адвокатом складено відповідний позов та подано його до Богуславського районного суду Київської області. Рішенням Богуславського районного суду Київської області у задоволенні позову громадянина Л. було відмовлено. Після цього адвокатом було направлено апеляційну скаргу до Апеляційного суду Київської області із вимогою скасувати рішення Богуславського районного суду. 08.05.2018 Апеляційним судом Київської області позов громадянина Л. задоволено.