назад
09.01.18

Адвокат домігся, щоб вінничанину здійснили перерахунок пенсії та зарахували до страхового стажу майже 10 років

09 01 2017

Управління Пенсійного фонду України у м. Вінниці розраховуючи пенсію вінничанину не зарахувало до страхового стажу дев’ять з половиною років роботи. Для того, щоб оскаржити дане рішення, чоловік звернувся за правовою допомогою до Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

25 липня 2017 року для представлення інтересів громадянина у суді був призначений адвокат Олександр Мазур, згіднодоручення Вінницького місцевого центру №309. Вивчаючи справу, адвокат встановив наступне.

У липні 1982 року вінничанин почав працювати у «Вінницьке Міжрайонне ремонтно-будівельне управління побуту» (далі – Віннице МРБУ). У грудні 1991 року позивач був звільнений з Вінницького МРБУ за переведенням у Вінницьку асоціацію «Облрембудпобут». Про роботу у Вінницькому МРБУ внесені відповідні записи до трудової книжки, однак запис про звільнення з роботи не завірений печаткою підприємства. Інші документи, що підтверджують період роботи клієнта у Вінницькому МРБУ теж відсутні.

Також, громадянин поважного віку не міг отримати підтвердження своєї роботи у самому Вінницькому МРБУ у зв’язку з його ліквідацією. Будь-яка інформація з даного питання в органах державної статистики – відсутня, а організацій-правонаступників не існує.

Вивчивши нормативне регулювання питання, адвокат надав клієнту роз’яснення щодо правових аспектів справи. Направив адвокатський запит до Управління Пенсійного фонду України у м. Вінниця з проханням повідомити номер, дату і назву акту індивідуальної дії, яким чоловіку відмовлено у зарахуванні до страхового стажу періоду роботи. Адвокат, також, підготував клопотання про виклик свідків та склав позовну заяву про визнання дій незаконними та зобов’язання вчинити дії.

Виходячи з того, що відмова відповідача є неправомірною та такою, що порушує права позивача на належне пенсійне забезпечення, обґрунтовував свою правову позицію по справі наступним чином. Відповідно до ч. 1 ст. 1 ЗУ «Про пенсійне забезпечення» громадяни України мають право на державне пенсійне забезпечення за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника та в інших випадках, передбачених цим Законом.

Згідно із ч. 1 ст. 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом. Відповідно до ч. 2 ст. 28 вказаного Закону за наявності страхового стажу меншої тривалості, ніж передбачено частиною першою цієї статті, пенсія за віком встановлюється в розмірі, пропорційному наявному страховому стажу, виходячи з мінімального розміру пенсії за віком.

Відповідно до пункту 18 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637, за відсутності документів про наявний стаж роботи і неможливості одержання їх внаслідок ліквідації підприємства, установи, організації або відсутності архівних даних з інших причин, ніж ті, що зазначені в пункті 17 цього Порядку, трудовий стаж установлюється на підставі показань не менше двох свідків, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації (в тому числі колгоспі) або в одній системі і мали документи про свою роботу за час, стосовно якого вони підтверджують роботу заявника.

Той факт, що позивач насправді працював у Вінницькому МРБУ, підтвердили свідки, які мають документи про час роботи за цей же період.

Розглянувши позов клієнта, суд прийшов до висновку про задоволення вимог позивача. Рішенням від 23.10.2017 року Вінницький міський суд Вінницької області визнав неправомірними дії Управління Пенсійного фонду України у м. Вінниці щодо відмови у зарахуванні до страхового стажу позивача періоду роботи з 15.06.1982 року по 28.12.1991 року у Вінницькому МРБУ та зобов’язав здійснити перерахунок пенсії, зарахувавши до страхового стажу відповідний період роботи у Вінницькому (МРБУ). З рішенням суду можна ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/69763881.

Також, 26 грудня 2017 року до Вінницького місцевого центру з надання БВПД надійшов лист зі словами подяки від даного клієнта. Чоловік висловив щиру вдячність адвокату Олександру Мазуру за його професіоналізм та надану якісну правову допомогу.09 01 2017 1

Нагадуємо, що Вінницький місцевий центр з надання БВПД розташований за адресою: м. Вінниця, вул. Порика 29, тел. (0432) 56-01-80.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). 


banner facebook 330x106