назад
06.04.18

Адвокат домігся виправдання свого клієнта, якому загрожувало до трьох років обмеження волі

Hvorostovskyi     Громадянина К., пенсіонера, звинувачували у незаконному вирощуванні снотворного маку в кількості від ста до п’ятисот рослин. Його дії правоохоронці кваліфікували за ч. 1 ст. 310 КК України. Покарання за такий злочин може становити до трьох років обмеження волі.

     Адвокат В’ячеслав Хворостовський домігся виправдання свого клієнта у зв’язку з недоведеністю в його діях складу кримінального правопорушення.

     Захищати клієнта В’ячеславу Хворостовському доручили у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області (доручення № 1301 від 10.08.2017 р.).

     У судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого злочину не визнав, зазначивши, що мак, виявлений на його земельній ділянці самонасіяний. Крім того, чоловік говорив, що обшук його земельної ділянки розпочали за його відсутності, не роз’яснивши йому його права.

     Адвокат обвинуваченого довів, що протоколу обшуку не відповідав вимогам КПК України, оскільки в порушення вимог ч. 1 ст. 236 КПК України в ньому були відсутні відомості про те, що обшук проведено у присутності громадянина К. та що слідчим і прокурором вжито належних заходів для забезпечення присутності під час проведення цього обшуку осіб, чиї права та законні інтереси можуть бути обмежені і порушені, зокрема обвинуваченого. Так, в порушення вимог ч. 3 ст. 236 КПК України в зазначеному протоколі обшуку не вказано, кому саме була пред’явлена ухвала слідчого судді, а також що обвинуваченому  роз’яснено його права, зокрема право користуватися правовою допомогою на будь-якій стадії проведення обшуку. Водночас, попри те, що в протоколі зазначено, що при обшуку проводилося фотографування, до самого документа не долучено необхідних фотографій.

     З огляду на наявні істотні порушення при проведенні обшуку земельної ділянки та складанні за його результатами протоколу огляду суд визнав вказаний протокол обшуку недопустимим доказом, як такий, що отриманий з істотним порушенням вимог КПК України.

     Покази свідків, яких допитали під час судового засідання, були суперечливими.

     Крім того, захисник наполіг, що висновок експерта, долучений до матеріалів справи, не містить жодного доказового матеріалу щодо винності його клієнта, оскільки рослини не були досліджені на предмет вмісту наркотично активних речовин.

     Таким чином, керуючись нормами українського законодавства, на підставі наведених адвокатом аргументів та доказів, показів свідків, врахувавши позицію обвинуваченого, який свою вину в інкримінованому йому злочині категорично заперечив, Городоцький районний суд Хмельницької області дійшов висновку, що вина громадянина К. в пред’явленому йому обвинуваченні не підтвердилася. А відтак 15.02.2018 р. визнав обвинуваченого невинуватим у пред’явленому обвинувачені за ч. 1 ст. 310 КК України та виправдав його на підставі п.3 ч.1 ст. 373 КПК України у зв’язку з недоведеністю в діях обвинуваченого складу кримінального правопорушення.

*   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.