назад

Адвокат допоміг клієнтці повернути житло

Liublinskyi     Через невиконання умов кредитного договору суд передав банку право власності на квартиру, у якій мешкала громадянка С. Відтак жінку виселили із власної оселі. Повернутися у рідні стіни допоміг адвокат Олександр Люблінський, призначений у Шепетівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

     У 2008 році між громадянкою С. та АКІБ “УкрСиббанк” було укладено договір іпотеки для забезпечення виконання зобов’язань позичальника – громадянина П. Однакчерез невиконання умов кредитного договору виникла заборгованість і рішенням Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від 30.04.2014 було звернено стягнення на предмет іпотеки (двокімнатну квартиру) шляхом передачі банку права власності на це житло. Зазначене рішення суду виконали:  громадянку С. виселили із квартири.

     Жінка, яка після цього опинилася на вулиці, звернулася до Шепетівського місцевого центру з надання БВПД. За результатами розгляду зверненняу місцевому центрі прийняли рішення надати заявниці безоплатну вторинну правову допомогу: допомагати клієнтці відновити порушене право на житло доручили адвокатові Олександру Люблінському (доручення № 16 від 26.01.2017 р.).

     Вивчаючи матеріали справи, адвокат встановив, що громадянка С. пропустила строки апеляційного оскарження рішення суду. Водночас, проаналізувавши матеріали справи, не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, адвокат підготував клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження  та апеляційну скаргу.

     У скарзі, зокрема, Олександр Люблінський посилався на порушення судом норм матеріального права в частині виселення його клієнтки з квартири, оскільки суд першої інстанції не прийняв до уваги вимоги ч. 2 ст. 109 чинного Житлового кодексу Української Радянської Соціалістичної Республіки, з якої вбачається, що неможливо виселити особу без надання іншого житлового приміщення, як виняток допускається виселення громадян  без надання іншого житлового приміщення при зверненні стягнення на жиле приміщення, що було придбане громадянином за рахунок кредиту, повернення якого забезпечене іпотекою відповідного жилого приміщення.

     Зважаючи на наведені адвокатом докази, колегія суддів Апеляційного суду Хмельницької області 28.03.2017 р. прийняла рішення про задоволення апеляційної скарги.

     Таким чином, адвокат Олександр Люблінський домігся скасування рішення суду першої інстанції про виселення громадянки С. До того ж апеляційнаінстанція відмовила у позовних вимогах правонаступнику АКІБ “УкрСиббанк” щодо виселення громадянки С. із квартири.

 *   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.