назад

Адвокат допоміг клієнту Першого запорізького місцевого центру встановити факт розірвання трудових відносин

Adv ZP PrjadkoDVТрудові відносини — це добровільний юридичний зв’язок між працівником і роботодавцем. Працівник зобов’язується особисто виконувати визначену трудову функцію за обумовленою спеціальністю, кваліфікацією, посадою в даній організації з підпорядкуванням внутрішньому трудовому розпорядкові, а роботодавець зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

       29 травня 2017 року Першим запорізьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги було видано доручення №МЦ1-442 адвокату Денису Прядко на складання процесуальних документів та представництво інтересів клієнта у суді щодо встановлення факту розірвання трудових відносин.

       Вивчивши документи, надані клієнтом, адвокатом було встановлено. Що чоловік до 27 квітня 2014 року проживав в м. Алчевську та  працював менеджером за трудовим договором від 6 березня 2008 року, який було укладено з фізичною особою-підприємцем. Зазначений договір у відповідності до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників був зареєстрований в Луганському міському центрі зайнятості 6 березня 2008 року.

       В зв’язку з проведенням збройними силами України Антитерористичної операції чоловік звільнився з попереднього місця роботи за угодою сторін (про це роботодавцем було зроблено відповідний запис у трудовій книжці співробітника) та виїхав на тимчасове проживання до Запоріжжя, де став на облік як особа, переміщена з тимчасово окупованої території України.

       Оскільки у зв’язку з бойовими діями Луганський міський центр зайнятості не працював, і не здійснював свої повноваження, то зняття трудового договору з реєстрації державною службою зайнятості не було здійснено. Згідно вимог п.2.21-1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників фізичні особи-суб’єкти підприємницької діяльності без створення юридичної особи з правом найму, та фізичні особи, які використовують найману працю, пов’язану з наданням послуг роблять записи до трудових книжок працівників, зокрема, при звільненні з роботи відповідно до укладених з працівниками письмових трудових договорів, що зареєстровані в установленому порядку в державній службі зайнятості із зазначенням дати зняття трудового договору з реєстрації державною службою зайнятості.33002200

       Відповідно до порядку реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, затвердженого Міністерством праці та соціальної політики України від 08.06.2001 року №260, зняття з реєстрації у центрі зайнятості трудового договору можливо за умови звернення до нього обох сторін трудових відносин. У разі виникнення трудового спору між сторонами трудових відносин фізичною особою роботодавцем та найманим працівником, а також у разі відсутності однієї із сторін у центрі зайнятості, підставою для зняття трудового договору з реєстрації є рішення суду, яке набрало законної сили, про припинення дії трудового договору. Оскільки роботодавець залишився на непідконтрольній території України та на території України не перереєструвався, то в зв’язку з цим центр зайнятості за місцем перебування заявника — в даному випадку Запорізький міський центр зайнятості не може зняти вищезгаданий трудовий договір з реєстрації .

       Встановлення факту розірвання трудового договору між работодавцем та працівником необхідно для зняття з реєстрації трудового договору у встановленому законом порядку, отримання статусу особи, що звільнена за угодою сторін, отримання можливості працевлаштування чи постановки на облік в центрі зайнятості. 

       У зв’язку із цим, адвокатом підготовлено позовну заяву про встановлення факту розірвання трудового договору та подано до Заводського районного суду м. Запоріжжя.

        Завдяки професійним діям адвоката, безпосередній участі в судовому засіданні районним судом було взято до уваги всі надані докази, зокрема, досліджено письмові матеріали, заслухано заявника. Надалі позов був задоволений судом в повному обсязі , встановлено факт розірвання трудового договору між чоловіком та фізичною особою-підприємцем за угодою сторін.

Для отримання безоплатної правової допомогироз’ясненнями законодавства та юридичними консультаціями звертайтеся до:

Перший запорізькій місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

– адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 2-й поверх

– телефон: (061) 764-60-77