назад
25.08.16

Адвокат допоміг розірвати шлюб через визнання чоловіка безвісно відсутнім

KoM 2016 07 Ovchinnikova

Мешканка міста Конотоп звернулась до Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з письмовим зверненням за безоплатною вторинною правовою допомогою щодо визнання її чоловіка безвісно відсутнім, аби розірвати з ним шлюб.

Зі слів клієнтки з 2000 року вона перебувала в шлюбі з чоловіком, та від сумісного проживання вони мають неповнолітню доньку. Однак згодом він покинув її з дитиною та у 2006 році виїхав у невідомому напрямку. Жінка багато років жила без чоловіка, її шлюб існує лише документально, тому вона вирішила його розірвати.

Після подання необхідних документів працівниками центру було підтверджено належність даної особи до суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу як малозабезпеченої особи. Заявниці був призначений адвокат Раїса Овчинникова (доручення №63/1801-0070512-02 від 16.05.2016 року).

У ході ознайомлення з матеріалами справи правозахисницею було встановлено, що чоловік перебував у розшуку як боржник по сплаті аліментів на утримання доньки. У 2013 році звернувся до Конотопської державної виконавчої служби та частково погасив борг поштовим переказом, не зустрівшись при цьому з дружиною та донькою та повідомивши, що начебто живе у Хмельницькій області, куди за його заявою було направлено виконавчий лист. Але, виявилось, що чоловік там не жив і жінка була змушена звернутися з заявою про повернення виконавчого листа. Після останньої телефонної розмови у 2014 році стало відомо, що він виїздить за кордон до Туреччини або в Крим. З цього часу місце перебування чоловіка невідоме, він не телефонував, за місцем реєстрації не з’являвся.

Адвокат склала вмотивовану заяву до суду та допомогла жінці довести свої вимоги в суді за допомогою доданих документів та свідків (рішення Конотопського міськрайонного суду Сумської області від 01.06.2016 року, справа 577/2219/16-ц, провадження 2-о/577/154/16).