назад

Адвокат допоміг учаснику АТО отримати при звільненні усі виплати, що йому належать

groshi1В березні 2017 року Першим запорізьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги було видано доручення №МЦ1-197 від 10.03.2017 року адвокату Денису Прядко для складання процесуальних документів та представництва інтересів учасника бойових дій в суді з питання порушення умов контракту командуванням військової частини.

 

       Під час надання правової допомоги адвокатом з’ясовано, що чоловік з 30 травня 2016 року проходив військову службу у частині польова пошта В0131 Міністерства оборони України на посаді командира гранатометного відділення протитанкового взводу роти вогневої підтримки.

       Відповідно до витягу з наказу командира військової частини польова пошта В0131 клієнта місцевого центру командира гранатометного відділення протитанкового взводу роти вогневої підтримки звільнено з військової служби за підпунктом ж. (які вислужили строк військової служби за контрактом укладених на умовах передбачених абзацом 2 частини 3 цього Закону) ч.8 ст.26 Закону України ”Про військовий обов’язок і військову службу” у запас.

       05 грудня 2016 року чоловіка виключено зі списків особового складу частини та знято з усіх видів забезпечення. Однак, в день виключення його зі списків особового складу відповідальними особами частини В0131 повного розрахунку грошовим забезпеченням не відбулося.

       Відповідно до ч.9 ст.26 Закону України «Про військовий обовязок і військову службу» звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється в порядку, передбаченому положеннями про проходження військової служби громадянами України.

       Відповідно до абз.3 п.242 Положення «Про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України», затвердженого Указом Президента України від 10 грудня 2008 року №1153/2008 особа, звільнена з військової служби, на день виключення зі списків особового складу військової частини має бути повністю забезпечена грошовим, продовольчим і речовим забезпеченням. Військовослужбовець до проведення з ним усіх необхідних розрахунків не виключається без його згоди зі списків особового складу військової частини.

       В зв’язку з цим адвокат підготував та направив до суду позов про визнання бездіяльності протиправною щодо невиплати підйомної допомоги, зобов’язання виплатити підйомну допомогу у розмірі місячного грошового забезпечення, зобов’язання здійснити виплату грошового забезпечення за час затримки належних при звільненні платежів за період з 05.12.2016 по 05.11.2017. Адвокатом також було направлено до суду заяву про поновлення строку для звернення з таким позовом .

       Завдяки професійним діям адвоката адміністративний позов учасника бойових дій про  визнання бездіяльності протиправною щодо невиплати підйомної допомоги, зобов’язання виплатити підйомну допомогу у розмірі місячного грошового забезпечення, зобов’язання здійснити виплату грошового забезпечення за час затримки належних при звільненні платежів за період з 05.12.2016 по 05.11.2017 суд задовольнив частково, визнавши протиправною бездіяльність військової частини польова пошта В0131 Міністерства оборони України щодо невиплати чоловікові підйомної допомоги та зобов’язав частину польова пошта В0131 Міністерства оборони України виплатити його клієнту підйомну допомогу у розмірі грошового забезпечення. Рішення суду не оскаржувалося.

За безоплатною правовою допомогоююридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги:

  • Перший запорізькій місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 77, 2-й поверх, телефон: (061) 764-60-77, електронна пошта: zaporizhya1.zaporizhya@legalaid.gov.ua