назад

Адвокат допоміг встановити факт родинних зв’язків

160504 21Кожного дня до Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги приходять люди. Нещодавно до центру звернувся соціальний представник  будинку престарілих с. Грунь Охтирського району. Вона пояснила, що у них проживає інвалід  I групи з дитинства, який після відкриття спадщини має намір оформити її. Але у процесі зібрання необхідних документів з`ясувалося, що у спадкоємця та спадкодавця різні прізвища, а документ, який би підтверджував  зміну – відсутній. Від імені чоловіка соціальний працівник попросила роз’яснити, яким чином можна усунути таке непорозуміння та отримати спадщину.

 

Начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Микола Кравченко Охтирського місцевого центру з надання БВПД пояснив, у даній ситуації необхідно звернутися з заявою до суду про встановлення факту родинних зв’язків між матір`ю (спадкодавцем) та сином (спадкоємцем). «Право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з Законом України «Про безоплатну правову допомогу» мають певні категорії громадян, у тому числі й інваліди». 

Працівники Охтирського місцевого центру виїхали до клієнта за місцем проживання, з`ясували ситуацію та призначили адвоката.

Адвокат Олег Анацький, вивчивши матеріали справи, подав до Охтирського міськрайонного суду позовну заяву про встановлення факту родинних відносин. У подальшому з’ясувалося, що батько громадянина загинув на фронті Другої світової війни, а після його смерті матір, на власний розсуд, змінила прізвище, – що підтверджується свідками, довідками із сільської ради та іншими правовстановлюючими документами.

Отже, розглянувши справу по суті, суд виніс рішення про задоволення вимог громадянина та встановлено факт родинних відносин між матір`ю та сином. Через кілька днів у телефонному режимі клієнт  висловив щиру вдячність працівникам Охтирського місцевого центру: «Ваше милосердя, турбота вселили в мене надію», – сказав чоловік.