назад
08.05.18

Адвокат допоміг визнати право на приватизацію житлової квартири

OkM 180508 01До Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся  житель м. Охтирка Сумської області (про роботу центру дізнався з власної практики, оскільки неодноразово звертався за допомогою до центу з різними питаннями). Клієнта турбувало питання щодо визнання права власності на приватизацію житлової квартири.

Громадянин пояснив, що  у 1977 році його батько отримав ордер на квартиру № 6 про пров. «Д», 6 в м. Охтирка Сумської області, до якого були вписані всі члени сімї, у тому числі і він. У тому ж 1977  році був здійснений обмін квартир і їх сім’я заселилася до квартири  № 88 по пров. «Л», 3 в м. Охтирка Сумської області, на яку був виданий новий ордер на ім’я його батька у складі сім’ї з 5 чоловік. У вказаній квартирі клієнт разом зі своєю сім’єю проживають і до цього часу.

На даний час клієнт бажає реалізувати своє право на приватизацію займаної квартири, проте коли він звернувся з відповідною заявою до Охтирської міської  ради, то отримав відмову про неможливість приватизації житла через відсутність оригіналу ордеру. 

Вивчивши питання по суті, керівництвом Охтирського МЦ, було прийнято рішення про призначення громадянину для надання правової допомоги адвоката Олександра Кудіна.

Досконально вивчивши матеріали справи, адвокатом підготовлено позовну заяву та представлено інтереси клієнта в Охтирському міськрайонному суді Сумської області.  

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12,13,77-81,141,263-265,268 Цивільного процесуального кодексу України Охтирський міськрайонний суд Сумської області, дослідивши докази по справі в їх сукупності, приходить до висновку – задовольнити позов: визнати за громадянином право на приватизацію житлової квартири без наявності ордеру. 

Довідково: Згідно вимог статті 47 Конституції України кожен має право на житло. Ніхто не може бути примусово позбавлений житла, інакше як на підставі закону за рішенням суду.

Статтею 345 Цивільного Кодексу України закріплюється право фізичної або юридичної особи набувати право власності на майно у разі приватизації державного та комунального майна у порядку, встановленому законом.

Правові основи приватизації державного житлового фонду його подальшого використання і утримання визначені Законом України від 19.06.1992 року № 2482-XII «Про приватизацію державного житлового фонду».

Згідно частини 1 статті 8 Законом України «Про приватизацію державного житлового фонду», приватизація державного житлового фонду здійснюється уповноваженими на це органами, створеними місцевою державною адміністрацією, та органами місцевого самоврядування, держаними підприємствами, організаціями, установами, у повному господарському віданні або оперативному управлінні яких знаходиться державний житловий фонд. Зазначене положення закріплене в пункті 13 Положення про передачу квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян, затвердженого Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 16.12.2009 року № 396.

Згідно статті 15 Житлового кодексу України виконавчі комітети рад у межах і в порядку, встановленому цим кодексом та іншими актами законодавства України здійснюють управління житловим фондом місцевих рад, приймають рішення про надання жилих приміщень у будинках житлового фонду місцевої ради.

Відповідно до статті 8 Законом України «Про приватизацію державного житлового фонду» передача квартир (будинків) у власність громадян здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації, що приймаються не пізніше місяця з дня одержання заяви громадянина.

Згідно пункту 18 Положення про передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян, затвердженого Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 16.12.2009 року № 396, громадянином до органу приватизації подаються:

       оформлена заява на приватизацію квартири;

       довідка про склад сім’ї та займані приміщення;

       копія ордеру про надання жилої площі, документ, що підтверджує невикористання ним житлових чеків для приватизації державного житлового фонду;

       копія документу, що підтверджує право на пільгові умови приватизації;

       заява-згода тимчасово відсутніх членів сім’ї наймача приватизації квартири.

Відповідно до частини 10 статті 8 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» органи приватизації не мають права відмовити мешканцям квартир (будинків) у приватизації займаного ними житла, винятком випадків передбачених пунктом 2 статті цього Закону, а саме не підлягають приватизації: квартири – музеї, квартири (будинки), розташовані на території закритих військових поселень, підприємств, установ і організації, природних та біосферних заповідників, національних парків, ботанічних садів, дендрологічних, зоологічних, регіональних ландшафтних парків, парків-памятників садово-паркового мистецтва, історико-культурних заповідників; кімнати в гуртожитках; квартири (будинки), які перебувають у аварійному стані; квартири, віднесені у встановленому порядку до числа службових, а також квартири, розташовані в зоні безумовного (обов’язкового) відселення, забрудненій внаслідок на ЧАЕС.

Відповідно до пункту 11 статті 8 вищевказаного Закону, спори, що виникають при приватизації квартир державного житлового фонду, вирішуються судом.

Виходячи зі змісту положень Цивільного Кодексу України, Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» клієнту роз’яснено, що визнання права власності на приватизацію житлової квартири можливо вирішити в судовому порядку.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Великописарівське бюро правової допомоги –
42800, смт Велика Писарівка вул. Ярослава Мудрого, 1. тел. (05457) 5-15-20, 5-18-77

Лебединське бюро правової допомоги –
42200, м. Лебедин , пл. Соборна, 29. тел. (05445) 2-14-12, (05445) 2-14-15

Тростянецьке бюро правової допомоги –
42600, м. Тростянець, вул. Л. Татаренка, 4. тел. (05458) 6-60-52, (05458) 6-62-52

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, у межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.