назад

Адвокат допомогла мешканці Маріуполя належним чином оформити право на власність нерухомого майна

005Майновий поділ подружжя, здебільшого пов’язаний з неприємними емоціями, спогадами та забирає чимало сил. Добре, якщо подружжя поділили спільно нажите майно за взаємною згодою і не мають претензій один до одного. Однак, часто досягти такої угоди не вдається, у зв’язку з чим виникає необхідність, за допомогою адвоката,  доводити свої права на майно, придбане у шлюбы в судовому порядку.

До Маріупольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надійшло звернення  від мешканки міста з проханням допомогти визнати за нею право власності на 1/2 частку квартири, що є спільною власністю з колишнім чоловіком.

Для вирішення даного питання Маріупольським місцевим центром було призначено адвоката Катерину Гайтан, яка отримала дорученням №0502-018257404 від 20.01.2017р.                               

Адвокат, послуги якого сплачує держава, дослідила матеріали справи, що були надані клієнтом  та склала позовну заяву до Орджонікідзевського районного суду м. Маріуполя про визнання права власності позивачки на 1/2 частку квартири, що є предметом спору.     

Суд, вислухавши пояснення сторін та дослідивши надані представником письмові матеріали, прийняв рішення, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав: відповідно до п. 6 Постанови пленуму ВСУ «Про практику застосування судами законодавства про житлово-будівельні кооперативи»  після повної сплати подружжям у період їх сумісного проживання пайового внеску в житлово-будівельний кооператив квартира є їх спільним майном і підлягає поділу на загальних підставах. Крім того, згідно ст. 60 Сімейного кодексу України, ст. 384 ЦК України, ст. 1 5, 16 Закону України “Про власність”, який був чинним на момент виникнення та здійснення зазначених правовідносин, суд вважає, що право власності позивачки  є порушенним.                                                              

Таким чином, керуючись ст. ст. 8, 213-215 Цивільного процесуального кодексу України, Орджонікідзевський районний суд м. Маріуполя задовольнив позовні вимоги громодянки в повному обсязі та визнав за нею право  на власність  1/2 частини квартири. Судові витрати були покладені на відповідача.

Для отримання безоплатної правової допомоги, роз’ясненнями законодавства та юридичними консультаціями звертайтеся за адресами:

  • Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях

Запорізька область:

– адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 8-й поверх

– телефон: (061) 224-44-50

Донецька область:

–  адреса: м. Маріуполь, вул. Зелiнського, 27а

– телефон: (099) 768-25-67

– е:mail:  office.donetsk-zaporizhzhya@legalaid.zp.ua

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103 (працює цілодобово, безкоштовно в межах України)