назад
07.03.19

Адвокат довів право малолітньої дитини зі статусом ВПО на матеріальну допомогу

dopomoga vpo     Суд визнав безпідставною та незаконною відмову управління праці та соціального захисту населення щодо призначення щомісячної адресної допомоги на малолітню дитину зі статусом ВПО.

     До Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жінка, переселенка із тимчасово окупованої території. Клієнтка пояснила, що 30.01.2017 р. звернулася до управління праці та соціального захисту населення Ярмолинецької районної державної адміністрації із заявою про призначення грошової адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, для себе та своєї малолітньої доньки.

     Проте за результатами розгляду заяви адресну допомогу призначили тільки самій громадянці, а в призначенні допомоги на дитину відмовили. Вважаючи таке рішення управління праці та соціального захисту населення протиправним, жінка звернулася по допомогу до місцевого центру, де їй призначили адвоката – Романа Рачка (доручення №310 від 19.07.2018р.).

     У позовній заяві, яку підготував адвокат, позивачка просила визнати протиправним та скасувати рішення комісії Ярмолинецької РДА в частині відмови у призначенні адресної допомоги на малолітню дитину та зобов’язати управління праці та соціального захисту населення Ярмолинецької РДА нарахувати й виплати їй адресну допомогу на дитину.

     Для обґрунтування позовних вимог адвокат зазначив, що задля уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, масових порушень прав людини його клієнтка була змушена покинути місце проживання та переїхала до Ярмолинецького району Хмельницької області, де у встановленому порядку була взята на облік як внутрішньо переміщена особа.

     Розглянувши матеріали справи, Хмельницький окружний адміністративний суд дійшов висновку, що відповідач безпідставно та незаконно відмовив позивачці в призначенні щомісячної адресної допомоги на малолітню дитину, тож своїм рішенням від 25.09.2018р. задовольнив позов.

*   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.