назад
09.06.16

Адвокат довів протиправність рішення управління Пенсійного фонду України про відмову у призначенні пільгової пенсії

ПФУ     Врахувавши наведені адвокатом аргументи, своєю постановою Красилівський районний суд скасував незаконне рішення управління Пенсійного фонду України в Красилівському районі і зобовязав призначити позивачу пільгову пенсію зі зменшенням пенсійного віку на 10 років як учаснику ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

     До Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся чоловік, якому управління Пенсійного фонду України в Красилівському районі Хмельницької області відмовило у призначенні пільгової пенсії за віком як учаснику ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Своє рішення представники ПФУ пояснили тим, що довідка, видана Красилівським автотранспортним підприємством, де у той час працював чоловік, не підтверджена первинними документами, а в журналі обліку посвідчень на відрядження немає відомостей про направлення його в зону Чорнобильської АЕС.

     Адвокат Дмитро Сидорук, якого призначили у місцевому центрі для представництва та захисту інтересів клієнта у суді (доручення № 30 від 28 грудня 2015 року), підготував позов до суду, у якому зазначив, що посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і довідка Красилівського автотранспортного підприємства про участь у ліквідації наслідків аварії та виплату заробітної плати у трикратному розмірі є достатніми підставами для призначення чоловікові пільгової пенсії.

     У адміністративному позові до управління Пенсійного фонду України в Красилівському районі, адвокат наголосив, що відповідно до українського законодавства (ст. ст. 15, 55 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”) єдиним документом, який підтверджує статус ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС та дає право користуватися пільгами, встановленими Законом України “Про загальнообов’язкове пенсійне страхування”, зокрема й на призначення пенсії зі зменшенням пенсійного віку, встановленого для одержання державних пенсій, є посвідчення “Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС”. Різного роду довідки про період роботи (служби) у зоні відчуження, про евакуацію, відселення та інші є лише підставами для визначення в установленому порядку статусу учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

     Заслухавши пояснення учасників процесу та дослідивши матеріали справи, постановою від 19 квітня 2016 року Красилівський районний суд Хмельницької області визнав протиправним та скасував рішення управління Пенсійного фонду України в Красилівському районі, а також зобов’язав управління призначити позивачу пенсію за віком зі зменшенням пенсійного віку на 10 років як учаснику ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.