назад

Адвокат довів законність виплати щомісячної адресної допомоги як внутрішньо переміщеній особі

KarchevskujСергій Карчевський за дорученням Першого запорізького місцевого центру № МЦ1-947 від 14.11.2017 представив інтереси мешканця Запоріжжя в суді, до якого пред’явило позов Управління праці та соціального захисту населення одного з районів м. Запоріжжя про стягнення надміру виплачених,  на його погляд, бюджетних коштів у вигляді щомісячної адресної допомоги як внутрішньо переміщеній особі для покриття витрат на проживання в сумі 5004,58 грн.

       У відповідності до вимог п.7 Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, затвердженого Постановою КМУ від 01.10.2014 якщо у складі сім’ї, якій призначено грошову допомогу, є особи працездатного віку (крім громадян, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку; громадян, які доглядають за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікарсько-консультативної комісії, але не більш як до досягнення ними шестирічного віку; громадян, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і доглядають за ними; громадян, які доглядають за особами з інвалідністю I групи або та дітьми з інвалідністю віком до 18 років, або особами з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особами, які досягли 80-річного віку; а також фізичних осіб, які надають соціальні послуги, та студентів денної форми навчання), які не працевлаштувалися, в тому числі за сприянням державної служби зайнятості, або перебувають в трудових відносинах з роботодавцями на тимчасово окупованій території України, в населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, але фактично не працюють, протягом двох місяців з дня призначення виплати грошової допомоги, її розмір для працездатних членів сім’ї на наступні два місяці зменшується на 50 відсотків, а на наступний період – припиняється.  протягом двох місяців з дня призначення виплати грошової допомоги, її розмір для працездатних членів сім’ї на наступні два місяці зменшується на 50 відсотків, а на наступний період – припиняється.

       В ході надання допомоги адвокат з’ясував, що чоловіку було призначено зазначену соціальну допомогу з 12.01.2015 по 11.05.2017 в сумі 221,00 грн. як непрацюючій особі. З 27.01.2017 по 14.07.2015 він проходив навчання в  Запорізькому професійному ліцеї автотранспорту, тобто не порушив вимоги зазначеного Порядку. Після закінчення навчання чоловік 20.07.2017 влаштувався на роботу. За таких обставин адвокат підготував та надав суду обґрунтоване заперечення на позовну заяву, долучивши необхідні документи, що підтверджують законність дій переселенця. Завдяки професійним діям адвоката, безпосередній участі в судовому засіданні, в задоволенні позовних вимог Управління праці та соціального захисту населення  судом відмовлено повністю.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся:

Перший запорізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

  • адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 2-й поверх,
  • телефони: (061) 764-60-77,
  • електронна пошта:  zaporizhya1.zaporizhya@legalaid.zp.ua