назад
16.03.18

Адвокат Лілія Лукацька допомогла повернути пенсію учаснику АТО з 2-ю групою інвалідності

Лукацька11 вересня 2017 року до Другого київського місцевого центру з надання БВПД звернувся учасник АТО з другою групою інвалідності, який повідомив, що Головне управління Пенсійного Фонду України в місті Києві припинило виплату йому пенсії у зв’язку із укладенням ним контракту про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України на посадах осіб рядового складу. Крім цього з 1 березня 2017 року щомісячно проводиться утримання коштів у розмірі 20% пенсії як надмірно сплачені. Тобто, ГУ ПФУ у місті Києві вважало, що проходження військової служби у Збройних Силах України за контрактом є роботою, тому пенсіонер вважається працюючим і позбавляється нарахованої пенсії.

21 вересня 2017 року Другий київський місцевий центр з надання БВПД видав доручення №02-0000963 адвокату Лілії Лукацькій. Вона зазначила, що дії пенсійного фонду були незаконними, оскільки при прийнятті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та(або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію до Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, органів та підрозділів цивільного захисту виплата пенсії на час такої служби не припиняється.

Адвокат Лілія Лукацька з’ясувала у Міністерства оборони України, що в державі діє особливий період та підготувала позовну заяву.

16 січня 2018 року рішенням Шевченківського районного суду міста Києва позов задоволено. Дії ГУ ПФУ у місті Києві щодо незаконного утримання пенсії визнано протиправним.

Нагадуємо про те, що отримати консультацію або допомогу з будь-якого цивільного або адміністративного питання, а також звернутися по представництво у суді можна по буднях з 9:00 до 18:00 без обідньої перерви в одному з чотирьох київських місцевих центрів:

Перший київський місцевий центр

Адреса: бул. Верховної Ради, 33/1 
Телефон: 292-53-65 
Електронна адреса:    
  kyiv1.kyiv@legalaid.kiev.ua

   

Другий київський місцевий центр

Адреса: вул. Ділова (Димитрова), 14Б 
Телефон: 287-44-27 
Електронна адреса:    
  kyiv2.kyiv@legalaid.kiev.ua

       

Третій київський місцевий центр

Адреса: вул. Сімферопольська, 5/1 
Телефон: 566-01-19 
Електронна адреса:    
  kyiv3.kyiv@legalaid.kiev.ua

   

Четвертий київський місцевий центр

Адреса: вул. Кривоноса, 2А, 9 поверх, каб. 900 
Телефон: 593-97-60 
Електронна адреса:    
  kyiv4.kyiv@legalaid.kiev.ua

За єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги 0 (800) 213 103 завжди можна отримати інформацію щодо того, хто має право на безоплатну правову допомогу, можливості та порядку її отримання, актуальні адреси центрів та бюро правової допомоги по всій Україні або з інших питань функціонування системи безоплатної правової допомоги (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).